Публикация

Слънцето и бременността

Когато температурите се повишат, бъдещите майки правят всичко възможно да се измъкнат от задушния бетонен град и да отидат някъде сред природата, на чист въздух и слънце.


Това е чудесно, но все пак жените не трябва да забравят, че бременността е период, когато тялото изисква повече грижи и трябва да сме много внимателни, за да не се окаже, че вредите от общуването със слънцето са повече от ползите от него.

Лятото е времето на най-силната слънчева активност и това може да се окаже стимулатор на различни нежелани процеси. Колкото и да е неприятно, добре е бъдещите майки да се въздържат от летни ваканции в горещи страни като Египет, Турция и т.н., дори това пътуване да е планирано предварително. Повече полза за тях и бебето им би донесла спокойна почивка в обичайния им климатичен пояс.

У много жени по време на бременността се появява меланинова хиперпигментация, представляваща тъмни петна по кожата на лицето и тялото, които трудно могат да бъдат премахнати по-късно. Тези бременни категорично трябва да избягват преките слънчеви лъчи!

Топлината и слънцето силно изсушават кожата и е нужно бременните да обърнат особено внимание на проблемните зони, където могат да се получат стрий. За да се избегне появата им, гърдите и коремът следва редовно да се масажират с подходящи кремове и лосиони.

Хормоналното преустройство на организма и усиленият обмен на веществата при бременността увеличават потенето и го превръщат в сериозен проблем. Затова бъдещите майки трябва да поддържат стриктно чистотата на тялото си и непрекъснато да ползват подходящ дезодорант, желателно без съдържание на спирт и други дразнещи вещества.

Струва си да се използва всяка възможност в горещите дни, за да се вземе бърз душ. Водата не трябва да е студена. Тялото може да се освежи и като кожата се обтрие с влажна салфетка или кърпа. Помага също и кубче лед, което да се прокара няколко пъти по вътрешната страна на ръцете от дланта до лакътната гънка. Може да се опита и следният трик - последователно китките и лактите се потапят за минута в студена вода.

Бременните трябва да се погрижат и за гардероба си. На слънце най-безопасни са леките светли дрехи от естествени материали. Те предпазват и от изгаряния, и не предизвикват алергии и кожно дразнене. В никакъв случай да не се забравя и за шапките срещу слънце. Много важни са и обувките. Добре е да се изберат удобни, меки сандали.

Срещу прегряването помагат различните разхладителни напиши - минерална вода, негазирани плодови сокове и чайове - поне 1,5 - 2 литра на ден. Правилото за горещините е: повече течности, по-малко калорична храна. Така организмът няма да хаби излишни сили за храносмилане, при което се отделя и допълнителна топлинна енергия, която може да доведе до прегряване.

Много важно е добре да се обмислят възможните козметични средства за защита от слънцето. Изборът на различни кремове, млека и масла на пазара е огромен. Добре би било, ако се придържате към продукти, изготвени изцяло от натурални съставки. При използване на етерични масла трябва да се има предвид фотосенсибилизиращото действие на някои от тях: от портокал, лимон, бергамот, грейпфрут, канела.

А маслата от тамян и кедър пък предизвикват хиперпигментация. Затова е по-добре или да не се използват препарати, съдържащи тези вещества, или поне два часа след употребата им да не се излиза навън. Минималният фактор, който трябва да има слънцезащитният крем за бременни, е 15 ЗРР. Препаратът се нанася задължително поне 30 минути преди излагане на слънце, като процедурата се повтаря след два часа.

За бъдещите майки солариумът не се препоръчва.

                               

Коментари