Публикация

Битката с целулита

Доскоро се смяташе, че целулитът е отлагане на мастна тъкан, което се появява с възрастта, но всъщност този „козметичен дефект” е сигнал, предупреждаващ, че е време да бъде сменен начинът на живот.


В началния стадий целулитът не се забелязва. Най-сигурният начин да го откриете е като стиснете с ръка кожата около външната част на бедрата или над колената си. Ако се образуват трапчинки и удебеления, т.е. кожата прилича на „портокалова кора”, вече имате повод за безпокойство. Ако тези изменения се забелязват с просто око, проблемът ви се нуждае от повишено внимание. Необходимо е да започнете битка по всички фронтове.

На първо място трябва да промените начина си на хранене. Калоричността на дневното меню не бива да надхвърля 1200 ккал. Препоръчват се продукти, богати на целулоза. За да бъде забавено образуването на подкожни мазнини, употребата на алкохол и кофеин трябва да бъде сведена до минимум.

Вместо черен чай пийте зелен или билков, откажете се от газираните напитки.

Намалете солта, защото тя пречи на извеждането на течностите от организма, забравете и за сладкишите. Спрете цигарите, защото те разрушават съдържащия се в организма витамин С, необходим за производството на колаген, който предотвратява отпускането на кожата и укрепва тъканите.

Включете в менюто си повече пресни плодове и зеленчуци. Не посягайте към храните, съдържащи консерванти, и към мазните продукти. В борбата с целулита използвайте просто, но ефективно средство – пийте всеки ден по 8 чаши вода на малки глътки.

Въобще водата е първият ви помощник в битката с „портокаловата кожа”. Много добре се отразява вана с антицелулитни средства или контрастен душ. Очистващо и тонизиращо действа вана с морски водорасли, с екстракт от хвощ, бръшлян или конски кестен.

Маслото от розмарин стимулира кръвообращението, а от гераниум оказва добро тонизиращо действие.

Редовното масажиране на тялото идеално влияе върху добрия външен вид на кожата. На проблемните места обърнете особено внимание – разтривайте ги с четка в продължение на три минути. Масажирайте бедрата от долу на горе. Използвайте масла от растителен произход – бадемово, прасковено, кокосово или зехтин, в смес с ефирни масла.

Можете да пробвате и нетрадиционен масаж с костилки от авокадо, праскови или големи кайсии.

В битката с „портокаловата кожа” включете и глината. Едно от ценните й качества, използвани в козметиката, е ниската й топлопроводимост. Маските и разтриването с глина подобряват микроциркулацията на кръвта, което помага и срещу целулит.

Плуването е най-добрият спорт срещу целулит и наднормено тегло. Забележителни резултати се получават и при каране на велосипед, ски или кънки. Полезни са и изкачването на стълби и дългите разходки. Наред с подобряването на общото състояние физическото натоварване премахва и целулита.

За да се отърват от този козметичен дефект и да изваят тялото си преди началото на летния сезон специалистите препоръчват на жените да скачат на минибатут.

Ако са последователни, това ще ускори 15 пъти потока на лимфата в кръвоносните съдове.

Скачайте и целулитът ще отстъпи, а вашата кожа ще стане красива и еластична. Освен това минибатутът ще повиши настроението ви, ще ви избави от депресията и стреса. 

Коментари