Публикация

Грижите ли се за здравето си?

Националната кампания за превенция на хепатит С - HEP HOUR успя да постави уникален рекорд по отговорност към собственото здраве.


Над 6000 българи отидоха до лабораториите в София и страната, за да се изследват безплатно за хепатит С.

Така България регистрира първия здравен рекорд от този род: най-много изследвали се  в рамките на масирана здравна кампания. 

Според организаторите на кампанията - пациентските организации Хепасист, Хепактив и Рош България, основната заслуга за поставянето на рекорда е на големите и средни компании у нас, както и на държавните институции.

Редица представители на родния бизнес подкрепиха инициативата, организирайки ден за тестване на служителите си. Така, в началото на летния сезон, българите успяха да развенчаят мита за небрежното отношение към здравния си статус.

Лица на кампанията HEP HOUR и първите тествани, приеха да станат родни спортисти-шампиони и рекордьори: Кубрат Пулев, Стефка Костадинова, Мария Гроздева, Евгени Иванов, Елин Топузаков. Към тях се присъединиха и най-известните спортни коментатори у нас: Камен Алипиев-Кедъра, Николай Александров и Иво Райчев.

Поради големия интерес към кампанията тя беше веднъж удължена с един месец до 11.06, а централната лаборатория “Кандиларов” ще продължи да прави безплатни изследвания за хепатит С и до края на 2012-а. Освен това организаторите предвиждат нови активности в същото направление и  през  есента.

Коментари