Публикация

За почивката и депресията

Наближава сезонът на отпуските и много хора вече са стегнали куфарите си за така желаната почивка.


Психолозите констатират обаче, че завръщайки се на работа след ваканция, около 35% от хората изпадат в необяснима депресия. Внезапно активната професионална дейност започва да се възприема от организма като принуда и мрачните мисли и лошото настроение не закъсняват.

От следваканционния синдром не е застрахован никой. И въпреки че работодателите са склонни да го приемат като обикновена глезотия, много компании в действителност търпят сериозни загуби. Завърналите се от отпуска са разсеяни, делничните задължения им тежат, всичко им изглежда сиво и безперспективно. А по-експанзивните натури бързо се насочват към предложения за нова работа.

Често се случва току-що приключилите с отпуска служители да търсят нови възможности да продължат почивката си. За туроператорите не е изненада, когато върнали се от пътуване преди седмица отново търсят услугите им. Обикновено това са млади хора, работещи в офиси, с доходи по-високи от средните.

Другият вариант на защитна реакция на организма при следваканционния синдром е болестта. Страдащите от депресия не симулират - те действително чувстват физическо неразположение, което заради психическото си състояние са склонни да преувеличават. Констатирано е, че колкото по-продължителна е отпуската, толкова по-силни са отрицателните симптоми при завръщане към ежедневните професионални задължения.

Лекарите съветват да се осигури по-плавен преход от времето на почивка и развлечения към ежедневното професионално натоварване.

За да излезете по-бързо и безпроблемно от депресията, добре е да не използвате варианта: „Връщам се в неделя през нощта, а в понеделник съм на работа”. Мисълта, че ви предстои цяла седмица в офиса, прави нещата далеч по-безрадостни и задълбочава проявите на следваканционния синдром. Оставете си един-два дни за почивка вкъщи или тръгнете на работа в петък, за да имате поне един свободен уикенд.

Друга рецепта, която може да ви помогне, е да си организирате различни развлечения за вечерите след офисното ежедневие. Кино, срещи с приятели, разговор на чаша вино, барбекю сред природата - всичко това води до позитивни нагласи и прогонва скуката. А в офиса - не бързайте още от първия ден да се натоварите с всичката несвършена работа.

Знайте, че следваканционната депресия не е болест и обикновено е въпрос за кратко време да привикнете отново към професионалния делник. Но, ако опитате всички препоръки на психолозите и пак не успеете да преодолеете лошото настроение - просто си потърсете нова, по-интересна работа.  

Коментари