Публикация

От какво боледува човечеството днес?

Експерти от Световната здравна организация проучиха данни за заболяемостта и най-често поставяните диагнози в 194 държави и съставиха списък със заболяванията на ХХІ век.


На първо място е хипертонията. Броят на хората, страдащи от високо кръвно налягане, всяка година се увеличава с няколко милиона. Докторите са особено обезпокоени от хипертонията при 30-40-годишните.

Основните виновници за заболяването са пушенето, алкохолът, пренапрегнатата работа, вегетативните нарушения. Според статистиката в СЗО всеки трети жител на планетата страда от високо кръвно. А сърдечно-съдовите заболявания вече няколко години са водеща причина за смърт по целия свят.

На второ място е захарният диабет. През 2012 г. той за първи път попадна в тревожния списък на СЗО. Днес повишено съдържание на захар в кръвта се регистрира при всеки десети жител на Земята. Шампиони по брой на диабетици са тихоокеанските острови – там заболяването засяга всеки трети.

На трето място е затлъстяването. Според експертите от 1980 до 2010 година броя на хората с наднормено тегло се е увеличил два пъти. Днес от затлъстяване страдат 12% от цялото население на планетата. Това означава над 1 милиард души. Статистиката показва, че най-дебели са жителите на Северна и Южна Америка – 26% от възрастното население.

Най-малко са хората с наднормено тегло в Югоизточна Азия – около 3%. Специалистите от СЗО отбелязват, че почти две трети от смъртните случаи в света са предизвикани не от инфекциозни заболявания, а от такива, свързани с нездравословния начин на живот, непълноценното хранене и стреса.



Коментари