Публикация
Какво ще хапвате днес?
Сигурно жегата навън ви е изцедила и единствено мисълта за прохладен душ ви крепи цял ден.
След като се приберете у дома и се освежите обаче ще ви връхлети онова чувство, което идва по три или повече пъти на ден – гладът.
Готвенето не е сред приятните дейности през задушните летни вечери и стоенето пред печката напомня за сауна.
Предлагаме ви две лесни, полезни и апетитни рецепти:
Италианска доматена салата
Един средно голям домат предоставя на организма 40% от препоръчителната дневна доза витамин С, съдържа и 20% от количеството витамин А. А 35-те му калории са благосклонни към талията.
За салатата (4 порции)
750 гр. домати
2 малки глави лук
150 гр. моцарела
100 гр. маслини
4 с.л. винен оцет
5 с.л. зехтин
Сол и пипер на вкус
2 скилидки чесън (намачкани)
1 шепа листа от пресен босилек (на лентички)
Измийте и нарежете доматите в купа. Обелете и нарежете на ситно лука, поставете го в купата при доматите. Нарежете моцарелата и маслините и ги прибавете към останалите съставки. Смесете подправките – оцет, зехтин, сол, пипер, и ги разбийте до получаване на хомогенна кремообразна смес. Прибавете и чесъна. Полейте салатата с дресинга поне десетина минути преди сервиране. Поръсете накрая нарязания на лентички босилек.
Запечена чиабата със салам
Купете от близкия супермаркет 1 хляб тип чиабата (около 250 гр.) или ако няма – изберете някакъв ръчен хляб (италиански, селски, домашен...). (6 порции)
Трябват ви още 1 червена и 1 жълта чушка, 50 гр. луканков салам (нарязан) 170 гр. чери домати, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън (намачкана), няколко пресни листа босилек (накъсани).
Нарежете хляба на три части и ги разполовете. Изпечете чушките на грил, за да можете да ги обелите. Запържете салама докато стане хрупкав и го подсушете върху кухненска хартия. В купа сложете нарязаните на четвъртинки доматчета, доматеното пюре, босилека и салама. Нарежете месестата част на чушките и ги добавете в купата. Подправете със сол и пипер на вкус.
Намажете хлебчетата със смес от зехтин и чесън. Запечете за 2-3 минути. Поставете върху всяко парче от сместа и сервирайте.
Добър апетит!
Коментари