Публикация

Повече за тестостерона

През последните години много мъже, прекрачващи младостта или страдащи от недостиг на мъжкия полов хормон по някаква причина, се подлагат на терапия с тестостерон.


Но както във всичко, и тук медалът има две страни. Затова, преди да вземете решение, запознайте се и с евентуалните рискове.

Възможностите на тестостероновата терапия са съблазнителни – тя увеличава мускулната маса, изостря паметта и концентрацията, повишава либидото и повдига като цяло енергията на организма. С напредването на годините прилагането на тестостерон може да звучи като универсална антивъзрастова мярка, но ползите от тази терапия, свързана с естественото намаляване на мъжкия полов хормон, не са толкова ясни, колкото изглеждат.
Какво представлява тестостеронът

Хормон, произвеждан предимно в тестисите. Той има отношение към:

- Плътността на костите

- Разпределението на мазнините

- Мускулната маса и сила

- Производството на червени кръвни клетки

- Сексуалното желание

- Производството на сперма

При едно специфично заболяване – хипогонадизъм, тялото не е в състояние да произвежда нормални количества тестостерон основно поради проблем с тестисите или с хипофизната жлеза, която контролира мъжките полови жлези. В този случай заместителната терапия с тестостерон може да подобри симптомите, свързани с липсата на достатъчни количества от хормона. Обикновено лекарите предписват тестостерон под формата на инжекции, лепенки или гелове.

При здравите мъже върховите количества на тестостероновата продукция са през юношеството и началото на зрелостта. С напредването на възрастта нивата на хормона започват постепенно да намаляват – обикновено с около 1% на година след 30-годишната възраст. Важно е да се определи при всеки конкретен мъж с някакви оплаквания дали при него намалените нива на тестостерона са в резултат на естественото спадане с възрастта, или се дължат на заболяване (хипогонадизъм).

-brr-

Задължително ли естественото намаляване на тестостерона води до някакви признаци и до симптоми на стареене?
Не е задължително. С напредването на годините всеки организъм се променя, а част от тези промени могат да са свързани с по-малкото количество тестостерон, например:

- Промени в сексуалната функция, като намалено желание за полови контакти, по-малко и по-слаби спонтанни ерекции, включително по време на сън, намалена или липсваща оплодителна способност.

- Промени в моделите на съня, например безсъние, трудно заспиване, накъсан сън.

- Различни физически промени – редукция на мускулната маса и сила, натрупване на повече мазнини в тялото, увеличаване на гърдите (гинекомастия), намаляване на енергията, косопад. По-рядко: горещи вълни.

- Емоционална лабилност, намалена мотивация и самочувствие, липса на концентрация, отслабване на оперативната памет, депресивни настроения.
Важно е да се отбележи, че част от изброените признаци са нормална част от възрастовите промени. Други може да са причинени от странични проблеми, като заболявания на щитовидната жлеза, медикаменти, прекалена употреба на алкохол. Затова не бързайте да обвинявате намалелия тестостерон за всички неблагополучия.

Единственият начин да се установи реалното ниво на тестостерона в организма е кръвният тест. Въпросът е, когато той покаже отклонения, дали терапията с тестостерон ще има полза за мъжете, които иначе са здрави. Допълнителният внос в организма на мъжкия полов хормон има доказано положителна роля при хипогонадизъм. Но не е ясно дали този подход работи при хората с естествено възрастово намаляване на тестостерона.

-brr-

Въпреки че доста мъже вярват, че чрез тестостеронови препарати могат да постигнат по-младежки вид и енергичност, няколко научни изследвания показват противоречиви резултати. Например в едно проучване здрави мъже, които са приемали тестостерон, са увеличили мускулната си маса, но не и реалната си сила.

Освен това приемът на мъжкия полов хормон носи и някои рискове:


- Предпоставка за възникване на сънна апнея – потенциално сериозно нарушение на съня, при което дишането многократно спира и се възобновява.

- Патологично увеличение на броя на червените кръвни клетки – еритроцитите (полицитемия), което може да увеличи риска от сърдечно-съдови инциденти.

- Възникване на акне или други кожни реакции.

- Стимулиране на доброкачествената простатна хиперплазия (нераково увеличение на простатната жлеза) или евентуално по-бързо развитие на съществуващ рак на простатата.

- Увеличаване на гърдите.

- Намалено производство на сперма или свиване на размера на тестисите.

При всички положения трябва да обсъдите сериозно със своя лекар ползите и рисковете от заместителна терапия с тестостерон, както и да вземете второ лекарско мнение. В момента повечето медицински школи препоръчват лечението с тестостерон само за пациентите с хипогонадизъм, но не и за мъжете, които имат намалени нива на хормона, свързани с нормалното стареене.

Коментари