Публикация

Естествени начини за справяне със стреса

Напрежението, тревогите и стресът са основни спътници на хората днес. Те тихо си проправят път в съзнанието и прогонват съня и спокойствието.


Ето някои природни средства за борба със стреса:

Споделяне на притесненията: ако проведете честен и подробен разговор за своите страхове с човек, на чието мнение държите, много е вероятно да снижите стреса. Обсъждането на проблемите с адекватен събеседник подрежда собствените ви мисли.

Физически усилия: става въпрос за активност, надхвърляща обичайната за даден човек. Ако работите на бюро, може да е достатъчно бързо ходене две спирки или отказ от асансьор през целия ден. При по-активните хора най-добре влияят плуването, колоезденето, по-дълги пешеходни преходи. Натоварването на мускулатурата, сърцето и дихателната система след това води до релаксация, по-добър сън и снижаване на напрежението.

Топла вана:
прилага се само ако нямате хронични сърдечно-съдови или неврологични заболявания. Топлата вода разширява кръвоносните съдове, разтваря порите на кожата и извлича токсините от тялото.

Билкови отвари: известно е успокоителното действие на широкоразпространени по нашите земи растения – валериана, маточина, липа. Добре е чай от тези билки да се пие непосредствено преди заспиване, леко подсладен.

Малки дози алкохол:
доказан е отпускащият ефект на умерените дози. Това потвърждават дори лекарите, които са установили, че пиещите умерено са с по-нисък риск от сърдечно-съдови инциденти в сравнение с абсолютните въздържатели. Но тук има доста ограничения. Ако не сте сигурни, че можете да спрете с 50 милилитра концентрат, 150 милилитра вино или 400 милилитра бира, по-добре изобщо не започвайте! Надхвърлянето на дозата превръща алкохола в тежка отрова за тялото. Не давайте алкохол на непълнолетни.

Кратко напускане на дома:
посещение при приятели в друг град, екскурзия, санаториум или каквато и да е смяна на обстановката действа много добре за снижаване на напрежението.

Коментари