Публикация

Визуалните предупреждения имат ефект върху пушачите

Графичните предупреждения върху цигарените кутии имат ефект при привличането на вниманието на пушачите към опасностите, които тютюнопушенето крие, показват американски изследвания.


Проучване, обхванало 200 доброволци, показва, че 83% са били в състояние да си спомнят предупреждението за здравето, ако то е придружено от графично изображение (в случая снимки на пациенти с белодробни заболявания).  

За сравнение успеваемостта при текстовите предупреждения е 50%.
 
Британските здравни власти пък съветват пушачите чрез цигарените опаковки, че личният лекар или фармацевт може да им помогне да откажат вредния навик.

Обсъждани са и други предпазни мерки – кутии без търговски марки в един и същ цвят, комбинация от снимки и текст с голям шрифт, които да предупреждават за вредите от цигарите и т.н.

В САЩ графичните предупреждения на етикетите трябва да се появят върху цигарените пакети през септември тази година, но тютюневите компании оспорват решението в съда.

Австралия е единствената страна в момента, която използва обикновена опаковка и забрана за търговска марка върху цигарените пакети.
 

Коментари