Публикация

Изхвърлете бензофенона от козметичната си чанта

Съставка в слънцезащитните продукти крие риск от развитие на болезненото гинекологично състояние ендометриоза, предупреждават учени.


Смята се, че бензофенонът имитира женския полов хормон естроген и е свързван с кожни реакции при предишни проучвания.

Ново изследване, публикувано в списание Environmental Science and Technology, показва,  че малки количества от съответната съставка може да премине през кожата и да се абсорбира в кръвта, което увеличава опасността от ендометриоза.

Това е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза. Това може да доведе до проблеми – болки и дори безплодие. Ендометриозата се среща най-често при жени в репродуктивна възраст.

Проучването е вид предупреждения за опасните последствия от влагането на това химическо съединение в козметичните продукти. Има по-модерни и по-надеждни съставки на разположение, които да заменят опасния химикал, твърдят експерти.

Предишни изследвания са установили, че бензофенонът в козметиката може да предизвика алергични реакции и навлиза през кожата в значителни количества.

Лабораторни.изследвания пък го свързват с неблагоприятни последици върху мозъка и нервната система, фертилността и хормонални проблеми.



Коментари