Публикация

Събудете мозъка си (за студенти и не само)

Известно е, че между сесиите студентският живот е доста весел и безгрижен, но дойдат ли изпитите, започва се истинска битка: срочно търсене и обмяна на конспекти, четене на лекции и учебници по диагонал, безсънни нощи.


В този режим най-трудно ще намери място здравословното хранене, а то може много да помогне.

Много младежи са изпадали в ситуацията, когато след зубрене цяла нощ, точно на изпита паметта им изневери. А вечерта сигурно са хапнали набързо по някой сандвич или пица. Уредили се по този начин с няколко т.нар. пусти калории, те са оставили мозъка си гладен. Ако искате паметта ви да попива информацията като гъба, нахранете не само тялото, а и ума си.

Тръгвайки по този път обаче, трябва да се разделите с някои митове:

- Шоколадът подобрява умствените способности

Глюкозата действително подобрява работата на мозъка, но организмът по-лесно я извлича от плодовете, отколкото от захарните изделия. Отличният вариант е гроздето. Последни изследвания установиха, че ефектът от шоколада е подобен на този от никотина. Той действително зарежда с енергия, но за кратко време. Ако все пак не искате да се откажете от шоколад, ориентирайте се към тъмния с високо съдържание на какао.

- Кафето и енергийните напитки помагат да се съсредоточим

По време на сесия не злоупотребявайте с напитки, в които има голямо количество кофеин. Това може да доведе до нарушения в съня и прекалена изнервеност. При всички положения денонощието има 24 часа и срещу този факт нищо не може да се направи.

- Всички консерви са еднакво безполезни


Ако нямате време да си сготвите нещо или майка ви не е наблизо, смело купувайте от магазина консерви с сардина, скумрия или даже цаца( Те ще снабдят организма ви с омега 3 мастни киселини, които ще подсилят паметта ви и материалът, който трябва да научите, съвсем няма да ви се стори толкова непонятен.

-brr-

Ето и няколко правила:
- Пийте повече течности. Така по-лесно ще се съсредоточите и ще понижите вероятността от главоболие. Причината е, че мозъкът много страда при недостатък на течности. Най-добрият вариант е минерална вода, зелен чай, плодови сокове, разредени с минерална или преварена вода.

- По време на сесия са ви много необходими витамини от групата В, така че включете в менюто си овесени ядки, мюсли, елда, ориз. А, когато правите любимите си сандвичи, използвайте пълнозърнест хляб. Не забравяйте и за млечните продукти: извара, кисело мляко. Те ще ви заредят с витамин В2, а и са отлична закуска. Рибата, яйцата и месото ще поддържат силите ви и ще нахранят мозъка ви с витамин В12.

Експресни идеи:

- Необходимо ви е да запомните голям обем информация. Използвайте любимия на много артисти метод: докато учите, изяжте няколко парченца ананас. Голямото количество активни вещества, които съдържа този плод, ще помогнат да задържите в паметта си повече информация.

- Предстои ви изпит по чужд език, който трябва да усвоите за кратко време. Наблягайте на цитрусовите плодове, защото ударната доза витамин С помага за по-добро усвояване на нови знания.

- Чувствате се изнервени и изморени. Ще ви помогне кромид лук. Само не го хапвайте преди изпита, защото ще се изнерви преподавателят. Лютивият зеленчук разрежда кръвта, което подобрява снабдяването на мозъка с кислород. При умствено претоварване и психическа умора изяждайте по половин глава лук всеки ден и резултатите няма да се забавят.

- Преди изпит яжте салата от настъргани моркови, стафиди и накълцани орехи, подправена с растително олио (най-добре зехтин), сметана или майонеза. По този начин се усилва обмяната на веществата в мозъка и ще бъдете удивени от способността си бързо да съобразявате.

- Ако искате да поразите преподавателя с гениалните си идеи и всеобхватни знания, изпийте преди изпита чаша чай от кимион: 2 чаени лъжички семена от кимион се заливат с чаша вряща вода и се оставят да престоят. Ефирните масла, съдържащи се в чудодейната напитка, стимулират нервната система и мозъка и помагат на творческата активност.

- За преодоляване на умора, слабост, отпадналост, умствено изтощение специалистите препоръчват препарата „Сарженор”, имащ силно енергизиращ ефект. Той е напълно естествен продукт, който съдържа две незаменими и жизненоважни аминокиселини - аргинин и аспартат.
 
 

Коментари