Публикация

Канцерогените, които ви дебнат у дома

Неподозирани вещи у дома могат да допринесат за развитието на рак. Първият риск се крие в шкафа.


И по-точно в облеклото, донесено от химическо чистене. Ако го приберете до следващия сезон заедно с найлоновото калъфче, знайте, че химикалът под него се съхранява добре и го вдишвате всеки път, отваряйки гардероба. Щом донесете почистената дреха, свалете полиетиленовия калъф и я проветрете добре за ден-два на терасата.

И меката мебел може да застраши здравето ни, ако е от дунапрен и ако е на повече от 10 години. След този срок дунапренът започва да отделя канцерогенни вещества. Когато започне да се разпада, грам дунапрен може да отдели до 60 мг вредни вещества.

Кутията на телевизора е другата заплаха. Както е известно, тя е направена от специален вид пластмаса, съдържаща противопожарни съставки. Но когато кутията се загрява, тези вещества започват да се отделят и ги вдишваме заедно с праха във въздуха и по самия телевизор.

Решението рискът да се ограничи: много редовно (два пъти дневно) прахът по екрана и целия корпус да се обира с влажна кърпа, а телевизорът да не работи дълги часове. Вентилационните решетки трябва също да се почистват с прахосмукачка.

Какви неприятни изненади могат да поднесат пластмасовите чашки, без които едва ли минава и един наш ден? Има два вида пластмасови съдове – полистироловите са за студени напитки и ако в тях наливаме горещи, се отделя стирол – много вреден за черния дроб. Когато сме на пикник – използваме за кафето или чая полипропиленови чашки – но сипем ли в тях алкохол, той по химически път „изтегля” формалдехид, канцерогенно вещество.

Следователно сами по себе си пластмасовите чашки не са вредни, ако не бъркаме предназначението им. Има още едно важно условие – пластмасовите чашки са безопасни само при еднократно използване, защото най-горният им слой се изтрива. Най-добрите съдове за еднократна употреба са изработените от картон. В тях може да се наливат и студени, и горещи напитки, а ако случайно пропуснем да си приберем такава чашка при пикник в гората, тя, за разлика от пластмасовата, ще се разгради.

Ако свещите са неотделима част от вашия уют и релакс, ще е много полезно да знаете – парафиновите са нефтени продукти и в черния им дим се съдържат 11 вредни вещества, някои доказано предизвикващи рак. Свещите, които не са направени от пчелен восък или соево масло, а от парафин, са канцерогенни. Как да ги разпознаем? Восъкът се реже добре с нож, без да се раздробява, при рязане на парафиновата свещ винаги ще останат малки парченца. Така че – избирайте на щанда внимателно, защото много често именно празничните, предназначени за детските торти, свещи са парафинови.

" }-->

Коментари