Публикация

Към хипертонията трябва да се подхожда индивидуално

Водещи кардиолози от Европа се събраха в британската столица Лондон на своята годишна среща по въпросите на артериалната хипертония и сърдечно-съдовата протекция.


На тези срещи се обсъждат и анализират всички новости в областта на диагностиката, лечението и прогнозата на високото кръвно налягане. България беше представена от проф. Нина Гочева, ръководител на клиника в Националната кардиологична болница.

Проф. Гочева, в България през последните години борбата с хипертонията е основен здравен акцент заради рисковете, които носи за всички органи. В Западна Европа също ли обръщат толкова внимание на това състояние?
Ние не сме изолирани от Европа и от доста време Българското кардиологично дружество е възприело принципа, че ще следва европейските ръководства за лечение на сърдечно-съдовите болести, включително и на артериалната хипертония. Това, което е акцент в Европа, е приоритет и у нас.

В напредналите държави повече ли са пациентите, които са овладели стойностите на кръвното си?
Не бих казала, че е така. В различните държави процентът на хората, които са постигнали таргетните стойности на кръвното налягане, значително варира. У нас между 10 и 15 на сто от хората са овладели добре артериалната си хипертония. Има държави в Европа, където този процент е под 9, например в Унгария. Общо взето, средният процент е 15–20.

Това не е ли доста незадоволителен резултат в борбата с основно социално значимо заболяване?
За съжаление е така. Но същото е и в Съединените щати. Обясненията за това положение са много разнообразни. От една страна, разполагаме с много различни групи доказано ефективни медикаменти, които са проучвани по най-строги критерии, а, от друга страна, не се постига по-голяма ефективност в клиничната практика. Всъщност една от причините може би е именно стремежът бързо да се комбинират много лекарства, без да се изчаква достатъчно време, за да се използват оптималните възможности от първоначално предписания препарат.

Като се има предвид, че доста хора пият медикаменти за две или повече заболявания, представете си какви лекарствени взаимодействия могат да настъпят в организма. Разбира се, често прилагането на комбинирана терапия срещу хипертонията, както и предписването на други лекарства, е напълно оправдано. Въпросът е да има динамичен контакт между лекаря и пациента, който често липсва, при това не само в България. Много е важен индивидуалният подход към конкретния пациент, да се разсъждава какво при него причинява хипертонията и с какви средства може да се овладее.

-brr-

Много хора, които вече пият хапчета срещу високо кръвно, смятат, че проблемът им е решен, и не обръщат особено внимание, ако въпреки лекарствата налягането им е по-високо от изискванията.

Лошото е, че и лекари понякога са инертни. Установяват, че не постигат набелязаните стойности при дадения пациент, но не правят преоценка на терапията.

В България по-недисциплинирани пациенти ли сме в сравнение с други държави?

Има такава тенденция! Особено при жените. Напоследък забелязвам, че мъжете над 40 години и специално активно работещите и печелещите добре се отнасят доста по-отговорно към здравето си. Овладяването на хипертонията почти винаги налага смяна на стила на живот. А това се оказва много трудно у нас. Не става със заповеди, заплахи и насила. Всеки сам трябва да осъзнае защо трябва да се движи повече, да се откаже от цигарите и прекомерния прием на алкохол, от некачествените храни.

Какво ви впечатли на тазгодишната среща в Лондон?
За съжаление нямаше съобщения за открити нови лекарства, с които да се лекува хипертонията. Но много се дискутираше един метод за инвазивно лечение на резистентната хипертония чрез прекъсване на специфични нервни влакна на нивото на артерията, снабдяваща с кръв бъбрека. И у нас се правят такива опити, но все още върху него падат доста въпросителни.

Има ли някакво възраждане на природните методи за лечение, как гледат на тях вашите колеги?
Има различни становища, но лично аз никога не заемам крайна позиция по този въпрос. Билките, плодолечението и други методи винаги имат място. Въпросът е да не се залита в едната или в другата посока. Често истината е по средата. Ако човек приема медикаменти срещу хипертония и е близо до поставените цели, няма нищо лошо да се подпомогне и с различни природни методи.

Но не трябва да забравяме, че много билки се преработват в организма като лекарствени субстанции, защото съдържат редица активни вещества. Дори обикновеният плод грейпфрут може сериозно да промени плазмените концентрации на много медикаменти. Затова към всякакъв вид лечение трябва да се подхожда информирано и компетентно. Лекарят трябва да знае какви други средства има намерение да използва пациентът освен предписаните по рецепта медикаменти.

Коментари