Публикация

Арган – универсално и уникално масло

Освен с розовото масло Мароко е прочуто с производството на още един рядък и скъп национален продукт – олиото от арган. То се използва както за храна, така и за разкрасяващо средство и лечебна добавка.


В Мароко наричат арганията „Дървото на живота” и я ценят като национален символ, защото не само храни с плода си, но служи за огрев, строителство и дори за правене на сапун. Дървото е труднодостъпно поради бодливите си клони и само пасящите наоколо кози, търсещи всяко прясно зелено листенце за храна, могат да се покатерят, да го раздрусат и да свалят на земята скъпоценните плодове. Берберските жени ги прибират от земята, почистват ги, натрошават ги и отделят ядките. Смилат ги предимно в домашни условия: между тежки камъни, подобно на пресоването на маслините, или ги предават на местните фабрики. За производството на 1 литър арганово масло, чийто процес е изцяло ръчен, са необходими 20 часа труд.

Премиум експортен продукт
Аргановото масло е било прочуто с ценните си свойства – в пъти повече от тези на зехтина – и се е изнасяло за Близкия изток още през VIII век, но става популярно в Европа едва през последните години. То се продава на всеки пазар в Мароко заедно с други видове олио и ароматни води за подправянето на сладкиши. Разликата е, че поради оскъдната суровина и голямата трудоемкост на процеса на добиване то е най-скъпото – половин литър от сертифициран производител в магазина струва поне 200 дирхама (около 35 лева). В Европа и Америка цената му е още по-висока.

Храна и лекарство

Аргановото масло, подобно на зехтина, се използва за подправяне на салати. То е гъсто, цветът му е наситен, а вкусът е на ядки. Не е добре да се обработва термично. Добавя се към ястието накрая. Препоръчва се да се съхранява в хладилник и да се използва скоро след отварянето на бутилката. Аргановото масло е особено богато на витамин А и ненаситени мастни киселини (около 80%), полезни за сърцето и кръвоносните съдове. Съдържанието на олеинова киселина прави маслото добър регулатор на холестерола. Проведени изследвания потвърждават, че 2 с.л. от него дневно в течение на месец могат значително да намалят общите нива на холестерол в кръвта и особено тези на „лошия”.

В редица публикации се цитира, че аргановото масло въздейства за понижаване на високото кръвно налягане, подпомага чернодробната функция, стимулира клетъчния обмен и подобрява междуклетъчния материал, неутрализира свободните радикали и предпазва съединителната тъкан, както и че съдържа антираковото вещество скотенол. Ако се приема сутрин, то намалява предизвикваните от глада стомашни колики и така противодейства на затлъстяването. В съчетание със зехтин и бадемово масло и поради високото съдържание на витамин Е и омега-6 аргановото масло е идеално средство против остаряване.

Антиоксидантното му действие се дължи на токофероли и на фенолови съединения (феноли, полифеноли и фенолова киселина). Негов недостатък е, че не съдържа полиненаситената алфа-линоленова киселина, която е не по-малко важна от останалите и задължително трябва да присъства в диетата ни. Затова е добре да се допълва например с рапично и соево олио. В състава на аргановото масло могат да бъдат открити вещества от типа на антибиотиците и фунгицидите, както и други, които повишават защитните сили на организма.
Аргановото масло, заедно с млени печени бадеми и мед, е в състава на мароканското подсилващо средство с репутация на афродизиак Амлу. Хапва се намазано върху филийка.

-brr-

Приложение – във всичко
Посещението на традиционна мароканска аптека, където има билки и корени за всяка болежка, а масажът е задължително удоволствие, започва с представянето на свойствата на аргановото масло. Фармацевтът обяснява, че неговите лечебни и хранителни качества са в пъти по-добри от тези на зехтина, а основното му козметично приложение е да противодейства на изсушаването и стареенето на кожата, като възстановява хидролипидния слой и подобрява усвояването на хранителните вещества от клетките.

Производителите на продукти за разкрасяване използват 100% натурално масло, получено по метода на студеното пресоване, без оцветители, ароматизатори и консерванти. В традиционната мароканска народна медицина се прилага за придаване на обем и жизненост на косата, за облекчаване на сухотата и сърбежа на скалпа, при изгаряния и напукани устни, против лишеи, невродермит, акне, екзема, варицела, ревматични и артритни болки и чупливи нокти. Рани или драскотини, третирани с арганово масло, заздравяват изключително бързо.

Твърди се дори, че стимулира и развива мозъчните функции, повишава концентрацията на сперматозоидите и предпазва от спонтанни аборти. У нас аргановото олио се намира тук-там в диетични и биомагазини, но може да се поръча и през интернет. Вече се среща и като съставка в бяла козметика.

Любопитно
Бодливата аргания (argania spinosa) расте в югозападната част на Мароко по долината на река Дра, при Атласките планини. На площ от 8000 кв. км има 2 милиона дървета, признати от ЮНЕСКО за част от световното наследство заради ценните свойства на ядките и спирането на ерозията на почвата. Те са акомодирани идеално към пустинните условия и живеят до 200 години. Достигат до 8-10 метра височина, формират богата корона, а корените им могат да достигнат в дълбочина до 30 метра. Плодовете са зелени и приличат на едри кръгли маслини. Имат много твърда черупка с по 2-3 ядки като фъстък. Годишно се произвеждат 12 милиона литра арганово олио срещу 3 милиарда литра зехтин.

Коментари