Публикация

Социална програма „Аз обичам плодовете”

Над 30% от учениците в България са с наднормено тегло, а 13% от тях са със затлъстяване.


Тревожната статистика отчита още, че близо половината от децата консумират поне по веднъж на ден тестени и мазни храни. Същевременно, едва 10% от българите пък приемат необходимото количество от 400 гр. плодове и зеленчуци на ден.

Специалисти диетолози алармират, че нездравословното хранене в комбинация с уседналия начин на живот застрашава да доведe до епидемия от затлъстяване сред децата в България. Те посочват още, че семейството и обкръжаващата среда формират най-осезаемо хранителните навици у децата и е важно освен съвети, родителите да дават и позитивен пример.

Доказано е, че децата, които приемат пресни плодове, боледуват по-рядко и имат много добро физиологично развитие. Достатъчният прием е важен не само за растежа, но и намалява риска от свръх тегло и затлъстяване.

В отговор на тревожната статистика 100% Think Fresh и родителски организации стартираха дългосрочна програма, наречена „Аз обичам плодовете”. Основната й цел е да създаде трайни навици към здравословно хранене у подрастващите и техните родители. Чрез образователни забавни инициативи и чрез безвъзмездна доставка на пресни плодове, програмата ще работи, за да компенсира стряскащата тенденция.

Коментари