Публикация

Световен ден на спирометрията

Първият гимнастик, който ще вземе участие в Олимпийски игри за шести път, Йордан Йовчев, подкрепи глобалната кампания за здрави бели дробове – Световен ден на спирометрията.


В България инициативата се организира от Българското дружество по белодробни болести (БДББ) с подкрепата на AstraZeneca. Отбелязването на Световния ден на спирометрията ще бъде на 27 юни.

Всеки желаещ ще има възможност безплатно, бързо и лесно да тества белите си дробове на ключови локации в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян.

Тази година Световният ден на спирометрията е под знака на Олимпийските игри. Точно месец преди участието си в Лондон българският посланик в тази кампания, Йордан Йовчев, призовава повече хора да посетят безплатните прегледи.

Целта му е повече хора да научат колко важно за здравето е движението. Като отличен атлет той пази режим и никога не е имал проблеми с белите си дробове, прави упражненията си с лекота и никога не е пушил. Йордан Йовчев смята още, че е важно всеки да има лична отговорност към  здравето си.

Според лекарите от БДББ спирометричното изследване е показател доколко добре може да диша човек. То помага още за диагностициране на различни белодробни заболявания. Изследването е безболезнено и отнема по-малко от 10 минути.

Особено внимание трябва да обърнат хора, които кашлят много и остават без въздух, когато вървят бързо. Рискови са и хората на възраст над 40 г., както и тези, които са пушили през последните 12 месеца.

Хората, които вече се лекуват от белодробно заболяване и се притесняват за здравето на белите си дробове също биха могли да извършат това изследване. БДББ припомнят, че българите са склонни да омаловажават белодробните проблеми и през изминалите години в рамките на Световния ден на спирометрията са установени стотици отклонения от нормите.
Доц. д-р Владимир Ходжев от БДББ обяснява, че белодробните заболявания не трябва да пречат на физическата активност на хората. Във връзка с предстоящите Олимпийски игри той посочва за пример някои известни спортисти.

Д-р Джули Брадшоу е астматик и има над 20 рекорда по плуване, включително рекорд за преплуване на Ламанша. Олаф Туфте също се бори с астмата и е носител на два златни и един сребърен медал от Олимпийски турнири по гребане и ще се състезава за четвърти медал в Лондон 2012.

Допълнителна информация за локациите по градове, където ще се провеждат безплатните изследвания на 27 юни, могат да бъдат намерени тук.

Коментари