Публикация

Очните заболявания отстъпват при навременно лечение

Интервю с д-р Веселин Даскалов, специалист по очни болести, офталмохирург. Член на Американската академия по офталмология, Европейската асоциация по катарактна хирургия, Европейската витреоретинална асоциация, участва в управителния съвет на Българското дружество по офталмология.


Д-р Даскалов, катарактата, т.нар. „перде”, е от най-масовите очни заболявания, засяга най-вече възрастните хора, но само те ли са застрашени?
Катарактата е основна причина за загубата на зрение при хора над 55 години, свързана е основно със стареенето – 70-80% от случаите са по възрастови причини. Но ако преди страдаха основно хора между 60 и 70 години, сега тя засяга и възрастта 45-50.
 
А има ли промяна при глаукомата - най-страшната болест за очите?

В последно време 1,5% от населението след 40-годишна възраст се оказва, че боледува от глаукома. Тя дори започва да измества катарактата, което ни тласка към групата на средноразвитите и слаборазвитите страни в света. Там основната причина за слепота е липсата на хирурзи. У нас се правят  между 25 000 и 30 000 интервенции годишно (говоря за катаракта), но това е крайно недостатъчно. А имаме потенциал поне за 40 000. Но не ги правим. Специалисти имаме достатъчно, и то много добри. Но както и при много други специалности у нас, лимитите на здравната каса правят недостъпни лечението, хирургията за немалко хора.

При „перде” задължителна ли е хирургичната намеса, или има лечение чрез медикаменти? И трябва ли да се чака пълно узряване на лещата?

Решението е само операция. Какво се случва с окото: в резултат на изменение на биохимичния състав на лещата поради нарушение на нейното кръвоснабдяване и хранене, както и задържането на UV лъчите като бариера, тя става плътна и непрозрачна. Виждаш като през запотено стъкло. Остротата на зрението отслабва все повече, докато се загубят и очертанията на предметите, виждаш само светли петна.

Дълго се смяташе, че лещата трябва да се отстрани чак когато катарактата “узрее”. Но техниката днес позволява оперативната намеса да бъде извършена във всеки стадий. И рисковете от усложнения са вече сведени до минимум. Хирургът е водещ, но революционната апаратура е незаменим асистент. Ако допреди 10 години честотата на усложненията при тези операции беше 1 на сто, сега е по-малко от 1 на 1000. Успеваемостта на катаракталната хирургия стига над 98%.

-brr-

А спасение от глаукомата има ли вече? Тя значи пълно ослепяване.
Уви, което вземе, глаукомата не връща. Тя е заболяване, при което има или повишено вътреочно налягане, или налягане (може и нормално или ниско), което довежда до атрофия на зрителния нерв и защото той е част от мозъка, няма начин да се възстанови. Но вече има отлични медикаменти и операциите намаляха чувствително. Иначе глаукомата е “тих убиец”.

Случайно установяваш, че с едното око не виждаш, и тогава отиваш на лекар, а той констатира - вече пълна атрофия на зрителния нерв. Но ако се установи навреме, няма проблеми с лечението. Има и ново технологично решение при наложителна операция - поставяне на импланти: Клапа на Ахмед –  за поддържане на вътреочното налягане, Express implant, iStent и др. Веднъж поставени, те контролират нормалните граници на налягане в окото за цял живот. (При традиционната хирургия на глаукома ефективността е до 5 години.)

Доскоро ръководехте офталмологията в „Токуда”, но се оттеглихте да работите самостоятелно в  клиника „Пентаграм”. Това намали ли възможността Ви да извършвате широк спектър очни операции? Примерно заради недостиг на техника, от която, съдейки и по казаното дотук, очните хирурзите сте много зависими?

Имаме цялата необходима апаратура за диагностика и лечение на всички очни заболявания в условията на дневен стационар или престой не повече от 48 ч., лазер за лечение на глаукомата, вторичната катаракта, зелен лазер за лечение на диабетната ретинопатия. Имаме операционен микроскоп Zeiss последно поколение с възможност за видеозаснемане и конферентна връзка, най-модерната апаратура за оперативно лечение не само на катаракта и глаукома, но и за хирургично лечение при отлепване на ретината, диабетна ретинопатия и нейните усложнения, травми на задния очен сегмент със и без вътреочни чужди тела. С една дума – възможност за най-широк спектър услуги. „Пентаграм 2012” има договор за работа и с НЗОК.

 

Коментари