Публикация

За слънцето, жегата и здравето

Летните горещини започнаха по-рано от очакваното. Не всеки организъм може безпроблемно да се адаптира към слънчевото излъчване и градусите, клонящи към 40.


Повечето хора прилагат традиционни начини за справяне с горещините – студени напитки, водни басейни, сянка и др.

Първата грешка са силно охладените течности. В горещините е добре да се поемат до 2 литра течности, но със стайна температура /чай, билкови отвари, негазирана вода, прясно изцедени сокове/. По-добре е да се пие често, на малки глътки. Така клетките се насищат по-бързо с влага. Жаждата може да се облекчи и с жабуркане с леко подсолена вода.

Трябва да се има предвид, че е вредно както обезводняването, така и прекомерното пиене на течности – то води до претоварване на сърцето и бъбреците.

В жегите е добре да не се преяжда, а храната да бъде лека. Що се отнася до хладния душ, той помага, ако имате възможност да го прилагате системно. Ако ви предстои по-дълъг престой навън, по-добре душът да е горещ. Заради разликата в температурите ще се чувствате по-комфортно.

Подбирайте внимателно и дрехите – нека да са светли, леки, широки и от естествена материя. Голяма заблуда е, че откриването на големи части от тялото предпазва от горещината – нека си припомним какво е традиционното облекло на хората в Азия и арабския свят.

В горещото време съдовете на кожата се разширяват, кръвта отива към повърхността на тялото и температурата се повишава, като в същото време организмът отделя по-интензивно топлина. Терморегулацията може да се наруши драматично, особено при децата и старците.

Ако не сте успели да се предпазите от високите температури, е добре да знаете какви са симптомите на топлинния удар, за да сте подготвени. Те включват прилошаване, главоболие, слабост, жажда, тежест в сърдечната област.

При слънчевия удар се появява силно главоболие, световъртеж, пулсиращ шум в ушите, повръщане. Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да приема течности. При необходимост потърсете лекарска помощ.

Какво да правим при първите признаци на прегряването?

- Пострадалият да се пренесе на по-хладно място.
- Да му се даде топла /не студена!/ вода или чай.
- На челото се слага кърпа, напоена с хладка вода.
- Дава се един аспирин или аналгин.
- Ако състоянието не се подобри – търсете бърза помощ.
 
 
 

Коментари