Публикация

Храни по двойки

Плодовете и зеленчуците са вкусни и поотделно, но комбинирането на различни продукти придава на храната уникален и освежаващ вкус.


Има комбинации, които подсилват качествата на отделните съставки за по-силен ефект. Кой е казал, че здравословното хранене трябва да е скучно и еднообразно.

Ето някои двойки храни, които ще накарат рецепторите ви да пеят от удоволствие.

Куркума и сьомга
Куркумата има противовъзпалителни и лечебни свойства. Сьомгата е с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини. Когато двете се съчетаят, свойствата на омега-3 мастните киселини в сьомгата се усилват и намаляват риска за нервната система от клетъчното стареене. Повишава се и нивото на добрия холестерол, което подобрява здравето на сърцето, запазвайки артериите чисти. Комбинацията забавя и разрастването на тумори като блокира растежа на раковите клетки.

Пълнозърнести храни и лук
Царевица, кафяв ориз, ечемик, пшеница и други пълнозърнести храни съдържат желязо и цинк в различни количества. Двата минерала се абсорбират от човешкото тяло по-лесно в комбинация със серни съединения, съдържащи се в лука.

Боб и зелени зеленчуци

Фасулът е богат на протеини и желязо. Когато се свърже с зеленчуци, богати на витамин С, като спанак, зеле и картофи, подпомага загубата на тегло. Тялото използва три пъти повече енергия, за да метаболизира протеините в сравнение с въглехидратите и мазнините, поясняват учените. Храните, богати на витамин С, не подпомагат директно отслабването , но съдържат водоразтворими вещества, които са много нискокалорични.

Домати и зехтин

Доматите съдържат витамин С и са богати на антиоксиданта ликопен. Той намалява риска от катаракта, остеопороза, рак и т.н. Зехтинът, богат на антиоксиданти, насърчава формирането на добрия холестерол. Ликопенът се усвоява по-добре в присъствието на маслиновото масло и е много полезен за сърцето. Пречиства кръвта и разтваря камъни в жлъчката. Комбинацията също така увеличава чернодробната функция за синтезиране на протеини и детоксикация на организма.

Броколи и горчица
Броколите са добър източник на витамин C, антиоксиданти и съединение, наречено сулфорафан. Това съединение има антиканцерогенни и антидиабетни свойства. Абсорбцията на сулфорафан е по-добра в комбинация с ензим, съдържащ се в горчицата.

Броколите и горчицата борят бактериални инфекции в пикочния тракт, отделителната и  храносмилателната системи, и дебелото черво. Желязото е част от кръвните клетки в организма и пренася кислорода от белите дробове към мускулите и органите. Цинкът помага при зарастването на рани. Антиоксидантите и витамин C, присъстващи в лука, също така улесняват усвояването на желязото от пълнозърнестите храни.

Те са богати и на витамин Е, който в комбинация с витамин С става полезен за кожата.
Това важи и за други комбинации от зеленчуци, богати на витамин С, като например моркови, зеле, грах и тиква с пълнозърнести храни.

Коментари