Публикация

Да подредим живота си с фън шуй

Според фън шуй собственото легло и спалнята като помещение са главни символи на Аза. Ако се заемем да направим дори и малки, но конкретни подобрения, ние можем да постигнем мощна положителна промяна – както на всички аспекти от живота ни, така и в интимната ни връзка.


По правило прилагането на принципите на фън шуй става още при закупуването на терен и ориентирането на строежа на къщата. На практика обаче повечето от нас боравят с даденост – вече наличното жилище. Затова е практично да ползваме методиката на професор Лин Юн с ориентирането на Ба Гуа от входната врата (с насочен към нас сектор „Кариери”). Известният експерт по фън шуй определя спалнята за най-важното помещение в дома, защото тук прекарваме една трета от живота си.

Тя е най-интимното и уединено място в апартамента, където се чувстваме напълно защитени, и е най-тясно свързана с любовната ни връзка и с брака. Първо се ориентираме в кой сектор на дома е спалнята, а след това повтаряме упражнението за всяко помещение поотделно – пак с осмоъгълника в ръка, застанали на входната врата, за да можем да нанесем положителните корекции. Трябва да имаме предвид, че вратите символизират Устата на ци, през която енергията нахлува в дома и се втурва към всяка отделна стая.

Как да ползваме магическите триграми?
Ба Гуа е ключовият, свещеният осмоъгълник във фън шуй. Легендата разказва, че преди повече от 5000 години гигантска костенурка изплувала от водите на река Ло с магически квадрат върху корубата си. Числата във всеки от деветте сектора били от 1 до 9, а сборът им във всяка посока бил равен на 15. Смята се, че това са петнайсетте дни във всеки от 24-те цикъла на китайския слънчев календар. Можете да си разпечатате графиката на Ба Гуа от мрежата, за да се ориентирате при правенето на подобренията.

Фигурата съдържа девет сектора: осем класически триграми (Кариера, Полезни хора, Деца, Брак, Известност, Богатство, Семейство, Познание) и център, олицетворяващ Здравето. За да сме в пълна хармония, трябва да обърнем внимание на равнопоставеността и баланса. Когато искаме да засилим въздействието в определени области – например да активираме секторите Деца и Брак, ние извършваме подобрения именно там.

За постигане на хармония в спалнята е много важна Гуа на Брака, тъй като оказва влияние върху съпруг/съпруга или важния за нас човек в сърдечен план. Дори и да нямаме любим/а, можем да предизвикаме добрия си късмет. Секторът е разположен в задния десен ъгъл на свещения осмоъгълник и неговият цвят е розовото. Гуа на Децата може да помогне както за тяхното създаване, така и на творчеството, новите проекти и общуването.

Смисълът на фън шуй (в превод „вятър и вода”) е да спомага за хармонизирането на жизненото пространство, да донесе повече здраве, богатство и късмет на обитателите. Известни са много школи, а най-използвани са Методът на формата, Методът на символиката, Методът за тълкуване на ци. Всички те са обединени от „енергията на жизнената сила” ци (чи, ки), чийто поток трябва да се движи безпрепятствено и да се балансира с другите енергии. Древното императорско изкуство за хармонична среда отдавна е напуснало дворците, сляло се е с ежедневието на китайците от всички прослойки и се прилага от хората по целия свят.

-brr-

Универсалните лечебни аксесоари
Увеличаването на вътрешната енергия на дома ни прави по-заредени, по-успешни, по-реализирани. Днес обръщаме внимание най-вече на спалнята, нашето интимно място за отмора и възстановяване, което трябва да внушава пълната хармония между нашата жизнена ци и тази на пространството.

Това помещение е много „по-близко” до човека от останалите в дома и корекциите, приложени върху приоритетните ни сектори, ще имат най-значимо влияние. Регулирането на енергиите в области, които ни се струват недостатъчно активни в живота ни, понякога става с малки „лечения” – разместването на мебелите или поставянето на символи.

- Светлини, огледала, кристални кълба: осветителните тела внасят повече енергия на мястото. Огледалата имат много функции: могат както да привличат, така и да отблъскват, да увеличават, издигат, разширяват, защитават и благославят дадено място.

- Звънци, вятърни чанове: събуждат, съживяват, стимулират. Те могат да служат за медиуми, чрез които да се призоват отговори на вълнуващите ни въпроси.

- Растения, цветя, аквариуми: те активират жизнената сила, усилват и подхранват ци.

- Мобайли: активна и ободряваща, мека и успокояваща енергия.

Добре е да знаете също, че много ползвани са фонтани, тъй като засилват изобилието. Място намират и малки пластики, бамбукови флейти, завеси с мъниста, благовония и всички цветове. Отделете си време и посетете няколко китайски магазина, за да разучите какво се препоръчва за корекции. В повечето от галериите за езотерични услуги и предмети можете да попаднете на компетентни съветници, които да ви предложат още начини за лесни и евтини подобрения на вашето пространство.

-brr-

Конкретните лечебни процедури за повече любов в спалнята:
- Застоялата, скрита, блокирана енергия на вратата на спалнята може да се излекува с кристали или вятърни чанове. Кристална топка с диаметър 50 и повече милиметра или метален вятърен чан с приятен тон, висящи на червена лента, могат да се окачат от външната страна на вратата. При поставянето им си представяйте, че пътят към вашата спалня е жизнен и зареден с енергия, животът ви е спокоен и открит, а бракът или връзката ви са обновени. Вратата трябва да стои затворена, за да не се завихрят енергии от другите помещения.

- Ключов фактор за обитателя на спалнята е положението на леглото. То в никакъв случай не трябва да е директно срещу вратата (Устата на ци), защото ни отнема от енергията и ни прави слаби и несигурни. Това положение може да доведе до инциденти или проблеми със здравето. Леглото трябва да е „встрани от пътя, причиняващ вреда”.

Най-благоприятната е „Командната позиция”, когато може да се наблюдава цялото помещение, да се внушава защитеност, комфорт и уют, покой и сигурност. Добре е също така да няма прозорец над главата и леглото да не е плътно до стената, а леко под ъгъл. При преместването му визуализирайте всички положителни промени, които искате да постигнете.

- Леглото трябва да е със солидна предна и задна табла и да е в идеално състояние: здраво, без да се клати и потъва. Над него окачете звънче или чан за събуждане на енергията за любов и връзка. Мислете метафорично: „всяка сутрин чувам весело позвъняване за събуждане”, което стимулира началото на нещо ново и прекрасно в любовната сфера.

- Добавете тласък или свежа романтика към интимния живот с розови чаршафи и завивки. Според фън шуй това е основният цвят на любовта. От близостта на тялото (вашето ци) и леглото идва мощно зареждане за разцвет на любовния живот.

- Сложете в спалнята голямо кръгло огледало – така, че да не се отразявате в него, когато лежите. Кръглите форми символизират единството и хармонията, а енергията му ще привлече и увеличи мощта на връзката. Отраженията в този сектор водят до нарастване на способността за напредък в живота.

- Складирането на вещи под леглото, както и отрупването му с възглавници и играчки, може да доведе до блокиране на енергиите. Отстраняването им има освобождаващ и облекчаващ ефект върху мечтаната връзка. Представете си, че изчиствате всичко ненужно и започвате на чисто живота си.

- Свежа, нова енергия в спалнята може да се внесе и с красиви живи (никога сушени!) цветя. Започнат ли да вехнат, сменете ги. „Мъртвите” цветя имат отрицателно въздействие върху обстановката и хората. При изпълнението на тази процедура си повтаряйте, че се изчиствате от миналото и се освобождавате от всичко, което ви дърпа назад. Нова любов се привлича с червени цветя.

- Връзката може да се освежи още със засилване на осветлението в спалнята, но не бива то да е заслепяващо: важното е да функционира добре. Това подпомага здравето и силната индивидуална енергия. Представете си едно позитивно, светло бъдеще с партньора.

- Бамбуковата флейта е важна за силата и растежа на любовната връзка. Поставя се в сектора на Брака на нивото на очите или малко по-високо. Трябва да е с уголемяващи се сектори, да е вързана с червен конец и два пискюла. Поставя се под ъгъл от 45 градуса. Представете си, че отношенията с партньора се изпълват с повече разбиране и любов.



Коментари