Публикация

Да предпазим черния дроб

Интервю с доц. Владимир Андонов, гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив.


Доц. Андонов, основателни ли са опасенията, че черният дроб може да се увреди от лекарства?
Всъщност по-скоро голяма част от хората не са запознати с възможните странични действия на някои лекарства. Да не говорим пък колко много са тези, които пият медикаменти, непредписани от лекар. Общо взето, информираността за страничните действия на лекарствата не е висока.

Защо именно този орган е потърпевш?
По-голямата част - над 90% - от лекарствата се разграждат, преминават през черния дроб. Той затова е и наричан лабораторията на човешкия организъм. Два са пътищата, по които става увреждането. Единият е чрез т.нар. цитолиза или разрушаване на чернодробните клетки, а вторият - чрез холестаза, или задръжка на жлъчни киселини в чернодробните клетки. Сравнително по-рядко има и комбинация от двата механизма.

Дава ли сигнали черният дроб, че е засегнат?
Обикновено при приема на лекарства симптомите са неспецифични – няма някакъв определен тип болка или друго оплакване. Така че в немалка част от случаите пациентът може и да не разбере, че има проблем с черния дроб, свързан с приеманите медикаменти. Но все пак има няколко симптома, които се проявяват или съвсем скоро, или няколко седмици след началото на приема на лекарства.

Може да има тежест и евентуално болка в горната част на корема, в дясното подребрие и симптоми като безапетитие, гадене, повръщане. Но те може и да не се появят, а биха могли да се припокрият и със симптомите на самото заболяване, заради което се приемат лекарствата.

Има ли лекарства, които са специално „под подозрение”?
Има такива групи лекарства, за които се знае, че може да предизвикат медикаментозно увреждане на черния дроб, и при тях е задължително в началото на приема или след няколко седмици да се направят контролни изследвания на чернодробните ензими. Трябва да сме внимателни, ако се налага да се взима продължително парацетамол (той се приема при температура, при ставни болки и др.), някои антибиотици дават често такива увреждания.

Препоръчително е да се контролира с изследвания състоянието на черния дроб също при приемане на орални контрацептиви, както и много често прилаганите напоследък препарати за намаляване на холестерола. При по-голямата част от тях е задължително през няколко седмици да се прави контрол на чернодробните ензими.

Каква е реакцията при установено медикаментозно увреждане?
Най-сигурно е спирането на медикамента, който го е предизвикал. При повишаване на чернодробните ензими задължително трябва да се включи и хепатопротектор и той да се приема в продължение на няколко седмици. Подходящ в този случай е „Хепасейв”, който е показал добрите си качества в практиката. Д

окаже ли се, че е настъпило медикаментозно увреждане на черния дроб, освен спирането на лекарството трябва за месец-два да се взима хепатопротектор. При някои лекарства евентуалното увреждане зависи от дозата, но има и такива, при които е решаваща индивидуалната чувствителност на пациента.

Понякога дори приемането на една или няколко таблетки може да предизвика неблагоприятни последици за черния дроб. Никой не може да предскаже при конкретния човек как ще подейства даденото лекарство. Затова всичко е въпрос на наблюдение, контрол и в никакъв случай да не се предприема самолечение, особено когато става въпрос за продължително приемане на някакъв медикамент.

Реакцията на черния дроб към анаболните стероиди?
Там нещата стоят извънредно сериозно. Всеки, който се опитва да придобие желания външен вид с помощта на подобни средства, опасно застрашава здравето си. Анаболните стероиди причиняват задръжка на жлъчни киселини, а това увреждане може да има наистина доста тежки последици.

Рискът е много висок. Ако все пак човек се реши да го поеме и да взима анаболни стероиди, контролът на чернодробните ензими е абсолютно задължителен. Предвид и физическото натоварване много е възможно хората, които взимат анаболни стероиди, да нямат изобщо оплаквания. И тежките последици да се проявят внезапно – както и се случва обикновено.

Някои смятат, че съчетаването на лекарства с „лек” алкохол не е проблем.
Консумацията на всякакъв алкохол трябва да бъде спряна при прием на лекарства, особено на антибиотици. Няколко са причините – първо, нарушава се разграждането на приеманото лекарство и очакваният ефект няма да се постигне. И второ – алкохолът подсилва евентуалното увреждане на черния дроб, което би могло да се причини от лекарството.

Коментари