Публикация

Урок по химия... на любовта

Да си поговорим за любовта. Тя опиянява, ускорява пулса, подкосява коленете, замъглява разума...


Любовта е вдъхновила стотици песни, поеми, филми, картини и още повече безумни постъпки, но тя е повече от романтична комедия или захаросана поезия. Тези силни чувства са свързани с физически промени в тялото.

Вие се чувствате различни и сте различни. Предлагаме ви някои факти, които учените са открили за трепетите, наречени любов.

Пристрастени към любовта
Допаминът е химично вещество, което предизвиква удоволствие. То играе роля при хазарта, употребата на наркотици, дори в любовта. Когато двама души се влюбят, започва да се освобождава допамин, което кара двойките да се чувстват въодушевени и енергични, привлечени един към друг.

Този процес предизвиква поведение, ориентирано към новия партньор, а останалият свят губи значение.

Допаминът може да присъства както в ранния етап на една връзка, така и в дългосрочен план на романтичната любов, допълват учените.

"О" за окситоцин
Окситоцинът е химикал, който успокоява и обвързва двойките като насърчава интимността.

Прегръдките, целувките и милувките са произведения на окситоцина.

Нивата му се увеличават и при младите майки, като в този случай се насърчава производството на кърма и изграждане на връзка с бебето.

Така че, ако чувствате нужда да си останете у дома и да гледате филм, сгушени до партньора, то бъдете сигурни, че окситоцинът е на смяна тази вечер.

Тестостеронът влиза в игра

Пповечето хора смятат, че тестостеронът е мачо хормон, но той помага да се разпали страстта и при двата пола.

Сексът повишава нивата на тестостерона. Мъжете по природа имат високи нива на хормона, като в слюнката се съдържат остатъчни количества. Една теория гласи, че когато хората се целуват, прехвърлянето на този хормон може да увеличи сексуалното желание в партньора.

-brr-

Пеперуди в стомаха

Друга потенциална съставка в любовния еликсир е норепинефринът.

Този стрес хормон увеличава сърдечната честота и може би е причина за нервността и топлината, която усещаме, когато специалният човек ни забележи.
 
Учените смятат, че този хормон е виновен за „пеперудите в стомаха”, неловкото чувство, потните длани, сухота в устата и липсата на думи.

Любовна връзка
Комплексът от гени, който контролира молекулите, които тялото използва, за да сигнализира за чужди нашественици, се освобождават чрез потта, телесната миризма и слюнката.

Те са разнообразни, но са близки по вид при хората, които са свързани (роднини).

Учените са доказали, че колкото по-различни са тези гени, толкова по-голямо е привличането между двама души. Явно не е случаен изразът – „противоположностите се привличат”.

Следвайте носа си
Обикновено се казва „любов от пръв поглед”, но носът също играе роля. Феромоните, химическите посланици на тялото, участват в сексуалното привличане (на теория).

Някои учени още не приемат теорията за феромоните, но са съгласни, че миризмата е част от любовта.

Веднъж попаднали в мрежата й, ароматът на любимия човек се превръща в нещо въздействащо. Може би затова жените носят тениските на партньорите си, а в приказките героят пази кърпичката на своята любима.


 

Коментари