Публикация

27 юни - Световен ден на спирометрията

Известните групи „100 каба гайди“ и „101 каба гайди“ преминаха по главната улица на град Пловдив, за да отбележат Световния ден на спирометрията.


Събитието се проведе под патронажа на Председателя на Комисията по здравеопазването към 41-во НС – д-р Даниела Дариткова, по инициатива на Българското дружество по белодробни болести и в партньорство с Община Пловдив, Медицински университет – Пловдив, Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Националния алианс на хората с редки болести – Пловдив и Асоциацията на студентите медици – Пловдив.

Участваха още и доц. Владимир Ходжев - член на УС на Българското дружество по белодробни болести, Диана Хаджиангелова - председател на Асоциация на българите боледуващи от астма, г-н Розалин Петков – заместник-кмет на Община Пловдив и  проф. Стефан Костянев - ректор на Медицински университет – Пловдив. 

 „С инициативите в днешния ден се цели да се напомни на хората, че трябва да се грижат за здравето на белите си дробове и да извършват редовно профилактични прегледи. Забраната на тютюнопушенето на обществени места е важна крачка в посока грижа за зравето на българите и ефектът от това ще се усети в близко бъдеще“, заяви д-р Даниела Дариткова.

„Четири хиляди мъже годишно в България заболяват от рак на белия дроб, а 13 % от българите боледуват от астма и хронично обструктивна белодробна болест“, каза доц. Владимир Ходжев.  
Той подчерта, че болестите на белите дробове заемат първо място в общата заболеваемост и са сред водещите причини за смърт. Прогнозите на Световната здравна организация са за значително нарастване на честотата им като в близко бъдеще те ще бъдат все по-важен медицински, социален и финансов проблем.

„Пушенето, липсата на физическа активност и лошият режим на хранене са четирите основни фактора допринасящи за по-голямата част от хроничните увреждания. Затова ние като специалисти адмирираме решението за тотална забрана на тютюнопушенето в България“, допълни още доц. Ходжев.

Коментари