Публикация

Чист и спретнат дом = здраве и уют

Слънцето наднича през прозорците и огрява всички следи от мръсни пръсти и прах. Стегнете се: само за няколко минути на ден ще си осигурим не само по-здравословна среда, но и хубаво раздвижване.


Практичното решение е в няколко посоки: да не допускаме грижата за хигиената да ни обсеби, да вършим по нещо съществено всеки ден и да поканим всички членове на семейството да помагат.

Един мъж няма да се влюби в жена, защото тя може да чисти и готви, но партньорът, който твърди, че ви обича, няма как да не преодолее мързела си и да не се заеме да ви помага. За него е подходяща всяка дейност, изискваща по-малко приказки и повече мускули: разместване на мебели, тупане на килими, чистене с прахосмукачка, пренареждане на мазето и тавана, грижа за домашния любимец. Има и редки екземпляри, които много обичат да гладят, готвят или мият прозорци. Защо да секваме ентусиазма им?

Примитивно и елементарно е да се смята, че домакинстването е „женска работа”. Ако сте пропуснали да го подхванете още в началото на съвместния живот с план за задълженията, и всяко основно чистене е добър повод това да стане част от цялата му програма. В съвременното семейство, където и двамата работят за изкарване на прехраната, е справедливо задълженията за чистотата и свежестта на дома да се поделят. Много е важно партньорът ви да проумее, че времето, което ви освобождава, вие ще му дарите обратно – за спорт или забавления с приятели и романтични вечери за двама.

-brr-

Отговорности за всеки

Единици се хвалят с децата си, когато стане дума за подреждане и поддържане на личното пространство в жилището. Каквито сте ги възпитали, такива ще си ги понасяте, но дори и по-малките могат да поемат хигиената и реда на собствената си стая. Тийнейджърите могат да отговарят за почистването на обувките, сортирането на прането и зареждането на пералнята, изхвърлянето на боклука и всекидневното пазаруване, носенето на дрехи на химическо и сезонните декорации. А защо не и дежурство на всеки две седмици за основно миене на банята и тоалетната?

На всеки две седмици ще го правите вие и така хигиената ще се поддържа на ниво. Опитайте да разговаряте и убеждавате членовете на семейството, че играта на роби и господари не е на мода и когато живеем под един покрив, всички имаме задължения. Познавайки членовете на семейството си, все ще уцелите правилния подход, дори ако трябва да се ангажирате с бонуси. Възприемането на домакинската работа като част от вътрешния ред на дома, а не инцидентно занятие е необходимо и полезно и за бъдещия самостоятелен живот на младите.

Грижа всеки ден
Холандците казват, че един дом трябва да е достатъчно чист, за да е здрав, и достатъчно здрав, за да е щастлив. У нас е много по-замърсено, отколкото в китните холандски градчета, затова и усилията за здравословна жизнена среда са повече. Приемането на домакинската работа не като неприятно задължение, а като част от живота много облекчава. Когато самата вие не изпадате в истерии, а системно си вършите по малко чистене и поддръжка всеки ден, ще се чувствате много по-пълноценна и мотивирана.

И ако в понеделник отделите малко време за поливане и поддържане на стайните растения, във вторник можете да почистите и измиете шкафчето в банята, в сряда – да смените спалното бельо, в четвъртък – да измиете подовете, а в петък – да избършете прах. Минималната всекидневна грижа и добрата дресировка на другите членове на семейството ще ви освободи уикенда за спорт, хоби или излежаване с книжка: нещо, което все се оплаквате, че ви липсва.


Коментари