Публикация

Лилавото е на мода и в чинията

В чинията трябва да има разнообразие от цветове, за да сте сигурни, че хапвате всички важни плодове и зеленчуци.


Поканете дъгата на масата като започнете от лилаво-пурпурните тонове. Те са най-важни, защото тъмният цвят означава високо ниво на антиоксиданти. Те могат да предотвратят увреждане на клетките, подмладяват и разкрасяват.

Ползи в изобилие
Според данни от изследване на храненето и здравето, възрастните, които ядат лилави и сини плодове и зеленчуци, са по-малко застрашени от наднормено тегло. Те са с намален риск от хипертония и нисък добър холестерол. Смята се, че съединенията, които дават цвета на храните с лилава окраска, са отговорни за ползите за здравето.

Обичайните заподозрени:
Патладжан, червено грозде, смокини, сливи, тъмни череши, стафиди, лилаво зеле...

Време е за готвене! (бързи рецепти)

Сливи: Вземете пресни сини сливи и ги поставете на грила (с кожата). Печете, докато омекнат, и ги поръсете с малко канела. Можете също да сложите и карамфил при печенето (махнете го преди консумация). Става чудесен десерт.

Лилаво зеле: Нарежете го на ситно, защото е по-твърдо. Поръсете малко балсамов оцет и добавете лук, подправки на вкус (сол, пипер, магданоз).

Смокини:
За да направите здравословна салата, добавете към зелени листни зеленчуци парчета пресни смокини, сирене и ядки (орехи, кедрови ядки или др.).Дресингът е по желание – зехтин, малко сол, оцет.

Коментари