Публикация

Пет мита за чистенето

Възприемането на домакинската работа като част от вътрешния ред на дома, а не инцидентно занятие, е необходимо и полезно за уюта и спокойствието вкъщи.


Домът е пълен с вещи, не мога да почистя основно.
Грешката е изцяло във вас – всяка пролет си повтаряме, че трябва да се освободим от всички уреди, дрехи, книги, които не сме ползвали повече от половин година. Разчистете шкафовете и гардеробите от ненужното, сортирайте по видове и подарете или продайте. В свободно пространство се диша и живее по-добре.

Аз ще се справя по-добре от останалите членове на семейството.
Това е заблуда: когато покажете на домашните си как да почистват и прибират по вашия стандарт, те не само ще се научат, но и ще внимават дали влизат по стаите с маратонките. Човек пази много повече, когато е вложил собствени усилия.

Прашните стайни растения не могат да дишат.
Частично е вярно, защото слоят прах запушва порите и пречи на излъчването на влага и фотосинтезата. Това обаче не означава да търкате листата на филодендрона през ден. Достатъчно е да ги избърсвате веднъж месечно с влажна кърпа или да ги миете под слаб хладък душ.

Честото ползване на прахосмукачка ще повреди килима.
Това е напълно невярно. Мръсотията в тъканта е истинската заплаха за амортизирането му в дългосрочен план. Съобразете накрайника и мощността на смукането с вида на покритието. Препоръчва се също така всяко домакинство да разполага с ръчна или електрическа подочистачка, с която вечер да се почистват кухнята, трапезарията и пътеките, по които се преминава най-често. Механичното устройство с четка отдолу обаче не е подходящо за котленски килими или такива с дълъг косъм, защото могат да станат на фъндъци и да се прокъсат.

Чиниите в мивката стават още по-мръсни.
Така е. Остатъците от храна са пиршество за микробите, които колкото повече се хранят, толкова повече се размножават, а водата е идеалната среда за това. Ако мивката прелее, те плъзват и по плотовете, върху които приготвяме храната си. Затова, ако накисвате чиниите, ограничете това до час и ги измийте. Ненакиснати могат да престоят и повече, но не забравяйте, че с разхвърляна и мръсна кухня вие сами привличате лоша енергия към дома си.

Коментари