Публикация

Посрещнете изгрева и заредете батериите

Джулая е уникална нашенска приумица за по-светли дни. Посрещането на слънчевите лъчи на първи юли се прави само в България. Преди на морето, сега май във всеки градски парк.


Джулая е измислен от варненски хипари през 80-те години на миналия век. Младежите искали да носят дълги коси, да слушат западна музика и да попържат комунистическата власт. Името идва от известната песен на английската рок банда Uriah Heep -  July Morning. Казват, че хипар, който бил на пост в казармата, се зарекъл повече никой да не посреща изгрева на 1 юли сам. Първата сбирка станала на една поляна във варненската Морска градина, която и сега се нарича Джулайската. Китари, рок музика и бира до зори. И така всяка година посрещачите на първите юлски лъчи ставали все повече и повече, идвали от цялата страна.

Нашият Джулай започва двайсетина години след американското хипарство. Посрещане на изгрева е било символ на по-доброто бъдеще за първите младежи с китари край морския бряг. Сега всеки може да се облича и да слуша каквото иска и Джулая си е просто голям купон.
Според вярванията юлското слънце дарява енергия и надежда. Празникът се превръща по-скоро в начин човек да си зареди батериите с животворните лъчи.

В последните години най-масово посрещането на изгрева се извършва на Камен бряг, където слънцето първо огрява България. Изгревът се посреща с големи концерти, в които участва и Джон Лоутън от Uriah Heep. Тази година се очакват и много чужденци, най-вече румънци.
Миналата година пък даже се чуха и гласове празникът да стане официален и неработен. Идеята бе да се почита като Ден на свободния дух, въпреки че той отдавна излезе от бутилката.

И тъй като първоначалната идея за бунтарство е заменена от забавления до зори, затова и старите хипари от години честват вече не Морнинга, а Ивнинга в последния ден на юли край Варвара. И вече изпращат Райчо, както на жаргон наричат слънцето, а не го посрещат.
Хипарският купон обаче се появява на същия ден, когато от векове народът почита свети Врач - празник на всички лечители, свързан с вярата в Кузма и Дамян.

Вечерта срещу 1 юли болни, слепи и недъгави хора навремето отивали да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измивали на аязмото. Преданията приписват на братята Кузма и Дамян много чудни изцеления. Двамата лечители са били абсолютно безкористни и са лекували, без да взимат и грош за това. Наричат ги светите Безсребреници.

А първите слънчеви лъчи наистина лекуват. Доказват го много вярвания в различни краища на света. Но със съзерцание, а не с алкохол.


Коментари