Публикация

Странични ефекти от злоупотребата със... сън

Много е изписано за опасностите, които крие недоспиването, но трябва да сте наясно, че и прекаляването със съня има вредни последствия.


Ето някои от страничните ефекти:

Диабет
Изследователи са открили, че захарната болест е страничен ефект при злоупотребата с нощната почивка. В проучване, обхванало 9000 души, те установили, че тези, които спят повече от девет часа на нощ, са 50 на сто по-застрашени от диабет, отколкото хората, които спят седем часа.

Затлъстяване
Изследвания са доказали, че хората, които спят по 9 - 10 часа на нощ, са 21 на сто по-застрашени от наднормено тегло, отколкото тези, които спят седем - осем часа всяка нощ.

Болест на сърцето
Проучване, обхванало 72000 дами, установило, че жените, които спят повече от девет часа, са с 38 на сто по-висок риск от коронарна болест на сърцето, отколкото представителките на нежния пол, които спят по осем часа всяка нощ.

Депресия
Навиците, свързани със съня, са важни, за да се възстановите от депресия, но прекаляването може да влоши симптомите.

Смърт
Безброй проучвания са доказали, че хората, които спят по девет и повече часа на нощ, имат особено голям коефициент на смъртност в сравнение с тези, които спят седем - осем часа всяка вечер.

Главоболие
Дългото спане може да причини главоболие, което учени смятат, че е свързано с ефекта на съня върху някои невротрансмитери в мозъка, като серотонин и др.. Прекаленото много сън може да наруши баланса на химикалите в мозъка и да причини главоболие.

Болки в гърба
Злоупотребата със сън може да причини натиск върху гърба за продължителни периоди от време, което предизвиква болки.

Преди да се подготвите за сънен маратон през уикенда се замислете дали си заслужава да се опитвате да наваксате часовете, които се пропуснали през седмицата, защото проучванията показват, че загубата на почивка е необратима. Вместо да мързелувате в леглото – отидете рано на разходка или свършете нещо вкъщи.

Коментари