Публикация

Релакс с аромати

Тялото и душата на съвременния човек боледуват от стрес, замърсяване, неправилно хранене, застоял живот.


Ароматерапията залага на чудодейните свойства на натуралните етерични масла за възстановяването на хармонията.

Действието на ароматите е уникално като самият вас. Едно и също етерично масло може да окаже различно действие върху различните хора. Важно е да изберете това, което ви е най-приятно.

Човечеството познава вълшебното действие на натуралните етерични масла повече от 6000 години. Използването им в Китай, Индия, Персия и Египет е от дълбока древност и още тогава те са били символ на богатство и скъп подарък.

Древните египтяни са употребявали аромати за кожата, за ароматизиране на вани и бельо, за дезинфекция на жилището. Тайните на етеричните масла са били известни само на посветени, тъй като ароматите се смятали за божествени.

В началото на ХХ век френският химик Рене Морис Гатефос случайно изгорил ръката си и я потопил в лавандулово масло. Раната заздравяла много бързо без да останат белези. Френският химик предложил термина “ароматерапия”.

Днес това изкуство е познато в цял свят.

-brr-

Ароматерапията възвръща общото равновесие на организма, нормализира психическото състояние, регулира кръвообращението, поддържа концентрацията, самочувствието и работоспособността.

Природните аромати оказват значителен ефект при стрес, депресия, безсъние, болки, смущения в храносмилането, инфекции, мигрени, кожни проблеми.

Всички етерични масла са антисептични и предпазват от бактерии, вируси, гъбички, паразити, алергени и токсини. Укрепват имунната система, улесняват зарастването на счупени кости, рани и изгаряния.

Лечебната сила на лавандулата например е позната още от 16 век. Тя съдържа голямо количество фенол, който е с антисептични и антибиотични качества. Лавандулата бори безсънието, психическото и физическото напрежение. Разширените ви вени ще изчезнат с балсам от 3 капки масло от кипарис, 2 капки лимоново масло, 2 капки масло от лавандула и една унция масло от соя.

Розовото масло се препоръчва за жени с депресия, тъй като ароматът му подсилва психиката. Антистресово действат водна лилия и лимон, за тонус и енергия помагат портокал, ирис, грейпфрут, мента, жен-шен. Маслото от бергамот подпомага релаксацията, премахва тревожността и умората.

Етеричните масла ускоряват отделянето на отпадъчните вещества и мъртвите клетки, както и регенерирането на нови. Съдържащите се в тях фитохормони влияят добре както на сухата, така и на мазната кожа. Етеричните масла стягат кожата и стимулират обмяната на веществата.

Ароматерапевтичните продукти са 100% натурални - те не съдържат парафин, минерално масло, консерванти, оцветители, парфюми, стабилизатори, емулгатори.

Ако имате суха кожа, подхранете я с роза, иланг-иланг, сандалово дърво. Лавандула, гераниум, лимон, кедър, хвойна, бергамот и розмарин ще ви помогнат за мазна кожа. За нормална и смесена използвайте салвия скларея, жасмин, нероли, лавандула, бергамот, роза, лайка. Лавандулата и розата регенерират клетките и гонят бръчките, салвия скларея, гераниум, сандалово дърво хидратират кожата.

-brr-

За свеж тен са подходящи използвайте лайка, босилек, сандалово дърво и грейпфрут. Агенти срещу целулит са хвойна, роза, салвия скларея, резене, розмарин и копър. За да заздравите косата ще помогнат хвойна, лавандула, розмарин, салвия скларея.

Малките количества етерични масла са стимулатори, но големите потискат жизненоважните процеси.

Продължителността на процедурите е различна. Инхалациите могат да се правят до два пъти дневно в продължение на седмица, ваните до три пъти седмично. Обикновено се правят десет масажа, един на всеки три дни. Не отмивайте маслата след масажа, тъй като те ще продължат да хранят кожата ви.

Не се излагайте на слънце след масаж с цитрусови масла, тъй като е възможна хиперпигментация.

Преди да започнете терапия задължително направете тест. Сложете една капка от маслото на сгъвката на лакътя и следете за реакция 24 часа. Ако мястото се зачерви или сърби, това масло не е за вас.

Магията на масажите:

Маслото се приготвя като към мазно растително масло (бадемово, зехтин, сусамово) се добавят няколко капки етерично масло.

За тонизиране и облекчаване на леки болки:
Тамян – 5 капки
Евкалипт – 5 капки
Розмарин – 15 капки
Бадемово масло – 50 мл

За релакс:

Индрише – 10 капки
Лавандула – 10 капки
Риган – 5 капки
Бадемово масло – 50 мл

Масло афрозидиак:
Розово масло – 13 капки
Жасмин – 4 капки
Иланг –иланг – 8 капки
Бадемово масло – 50 мл

Коментари