Публикация

Една дрямка е виновна за модата на слънчевия загар

Преди да настъпи 20-ти век дамите са били изключително внимателни със слънцето – пазили са се с чадърчета, шапки, тежки пердета и т.н. Бледият тен е бил знак за аристократизъм и класа.


Жените, които са имали тен, не са били смятани за представителки на висшето общество, защото слънчевият загар означавал работа на открито, а истинските дами не е трябвало да работят.

Някои жени стигали и до крайности като се инжектирали с опасни вещества, рискувайки здравето си, за да имат бледа кожа.

Коко Шанел и една дрямка
През 20-те години на миналия век бледият тен отива в миналото благодарение на Коко Шанел, която прави шоколадовата кожа модерна. Известната модна икона един ден заспива на слънце и придобива златист загар, което бързо се превръща в тенденция.
 
Повечето хора през онези години не са могли да си позволят почивка в чужбина и са придобивали загар чрез лампи за тен. Тази практика продължава и днес. За съжаление едва през последните 10-15 години започнахме да се замисляме за вредите, които причиняват слънцето и солариумите.

Грим и красота
Във викторианските времена гримът е считан за признак на непочтеност и упадък. Грим са носели само актрисите и проститутките, но 20-ти век променя тази тенденция и разкрасителните продукти започват да се използват масово от всички слоеве на обществото.

Очи, устни и нокти
Веждите се оцветявали с молив. Сенките за очи обикновено били тежки и със сив цвят.

До 1915 червилата се разпространявали в кутийки и трябвало да се нанасят с пръсти, което си е доста неудобно. През 20-те години гримът за устни вече бил в гилзи, което направило поставянето толкова лесно, че продуктите станали хит за една нощ. По рафтовете започнали да се появяват и различни нюанси на червеното.

Лъкът за нокти не закъснял и последвал своите козметични приятели в успеха. Жените започнали да лакират не само ноктите на ръцете, но и на краката си. Отворените сандали бързо станали хит с надничащите пръсти, чиито нокти блестели в прясно изрисувани червени нюанси.

Слънчевият загар и гримирането са извървели дълъг път до днешните молове и специални щандове. Днес дамите могат да използват козметика, която не съдържа опасни съставки, дори може да избира от марки, които не са тествани на животни. Свободата на гримиране е ограничена само от вашето въображение!
 

Коментари