Публикация

Парабените - враг под кожата

Парабените се използват за предотвратяване на растежа на микроби в козметичните продукти и може да се абсорбират през кожата, кръвта и храносмилателната система.


Отскоро козметичните гиганти започнаха да премахват тази съставка от своите продукти, за да ограничат риска за здравето.

При лабораторни тестове парабени са откривани в биопсии от тумори на гърдата в концентрации, подобни на тези в продуктите. Могат да се засекат и в урината на доброволци.

Парабените са няколко различни химични вещества с подобна молекулна структура. Четири от тях се появяват често в козметиката: ethylparaben, butylparaben, methylparaben и propylparaben. Methylparaben и propylparaben най-често се влагат в козметиката.

Парабените се появяват най-вече в продукти за лична хигиена, които съдържат значителни количества вода, като шампоани, балсами, лосиони, почистващи и ексфолиращи средства. Докато има лимит на концентрацията за всеки парабен, то правилата са размити при използването на множество вещества в един продукт или при употребата на няколко продукта с парабени от едно лице.

Изследванията свързват парабените с рака, проблеми с ендокринната и репродуктивната системи, токсичност, имуно- и невротоксичност, както и дразнене на кожата. Тъй като парабените се използват за убиване на бактериите във водно-базирани субстанции, то по своята същност имат някаква токсичност за клетките.

Най-голяма загриженост на учените е, че парабените нарушават хормоналния баланс, който е свързан с повишен риск от рак на гърдата и репродуктивни проблеми.

Парабените имитират естрогена чрез свързване с естрогенните рецептори на клетките. Те също така увреждат работата на гени, регулиращи форма на естрогена, което може да предизвика развитието на туморни клетки в гърдата.

Козметични производители търсят ефективни алтернативи за предотвратяване на растежа на микроби в продуктите за лична хигиена. Едно от решенията на проблема с парабените е продажбата на продукти с по-кратък срок на годност. Компаниите тестват нови формули и са успели да създадат продукти без консерванти с определен срок на годност - от шест месеца до година. Изследванията продължават.

Коментари