Публикация

Моторист с прерязана трахея живее втори живот

Моторист с напълно прерязана трахея спасиха лекарите от отделението по Гръдна хирургия в Токуда.


Повече от 4 часа лекарите се борят за живота му, като успяват да реконструират цялостно премазаните при инцидента дихателни органи.

21-годишният М.И. от Гоце Делчев става жертва на нелепа катастрофа. Докато управлява мотора си, той е повален от опъната верига на улицата, която прекъсва трахеята му. В МБАЛ „Ив.Скендеров” изключително бързо и успешно е овладян най-критичният момент на тежката дихателна недостатътчност.

„Разстоянието между двете откъснати една от друга части на трахеята бе 5 сантиметра”, съобщава д-р Цветан Минчев – началник на отделението по Гръдна хирургия и ръководител на екипа, извършил животоспасяващата операция. Хирурзите са успели да възстановят в цялост увредената дихателна система. Само 6 часа след операцията апаратът за командно дишане на момчето е свален, той диша самостоятелно и е изведен от реанимация.

„Този вид травми са изключително редки, а още по-рядко пострадалите оцеляват”, обобщава д-р Минчев. Той е доволен, че щателната диагностика е отхвърлила нарушения на нервната и съответно двигателната система на пострадалия.

Коментари