Публикация

8 бактериални огнища в... мола

Пазаруването е забавление за едни, неприятно занимание за други и необходимо зло за трети.


Бумът на търговските центрове погълна и нашата страна – моловете никнат като гъби след дъжд, а хората все по-често си намират причина да отидат до там и тя не винаги е свързана с купуване на нещо необходимо.

Лъскавите магазини обаче могат да крият риск за здравето, тъй като са посещавани от хиляди хора всекидневно. Подобни обществени места са благодатни за разпространението на различни бактерии, вируси и инфекции.

Ето кратък списък на най-мръсните места в мола:

Мивките в тоалетните – бактериите се настаняват по кранчетата на чешмите, защото това е първото нещо, което хората пипат след ползването на тоалетната, а влагата е подходяща среда за продължителното задържане на бацилите.

Мийте си ръцете по-продължително време с повече сапун и топла вода.

Масите в хранителната зона – дори масата да е почистена, това не значи, че е чиста. Носете си мокри кърпички с алкохол и почиствайте масата. Най-добре не оставяйте раната си директно върху повърхността, използвайте салфетки.

Ескалаторът
– перилата на ескалаторите са развъдник на болестотворни бацили, при тестове са откривани следи и от мукус, дори кръв. Носният секрет е сигурна гаранция за настинка и грип в сезона на вирусите. Опитайте се да не пипате перилата. Ако ви се налага – почиствайте ръцете си с дезинфектант след това.

Клавиатурата на банкомата
– „Въведи” е най-често пипаният клавиш, но и останалите са среда за задържането на различни видове бактерии. Пробвайте да набирате ПИН кода си с кокалчетата на пръстите си или си мийте ръцете след като теглите пари.

Магазините за детски играчки
– да, тези места също попадат в групата на болестотворните зони, защото децата имат навика да пипат облизват играчките, но те не винаги отиват в количката, а се връщат на рафтовете. По този начин някое болно дете лесно може да предаде вирус на друго. Играчките, които не са хубаво опаковани в кутия, трябва да бъдат почиствани или изправи преди игра.

Пробните – винаги пробвайте дрехите с пълен комплект бельо. Забравете прашките и пробите на голо. Дрехите задържат клетки и бактерии, а пробните са развъдник на бацили.

Магазините за джаджи – всички искат да пипнат най-новия таблет или телефон, но това оставя не само отпечатъци по лъскавите екрани, но и бацили. Мийте ръцете си и след посещението в тези магазини.

Козметичните тестери – обичате да прекарвате време пред щандовете с гримове? Имайте предвид, че изследване е открило, че между 67 и 100% от тестерите са заразени с някаква бактерия. Не изпробвайте гримове върху лицето си, освен ако не са за еднократна употреба и ги отварят пред вас. Ако няма тази възможност, избършете с кърпичка тестера и го нанесете на ръката си, след това избършете с мокра кърпичка.

Коментари