Публикация

Ушите също работят без почивка

Кои фактори от всекидневието най-много увреждат слуха и как да го запазим максимално дълго, съветва опитният УНГ специалист проф. Георги Едрев.


Проф. Едрев, обичайно от каква възраст нататък пациентите ви се оплакват, че им е намалял слухът?
Доказано е, че след 40-годишна възраст анализаторът започва да се изхабява и това се усеща от мъжете около шейсетте, а при жените около седемдесетте. Тогава слухът намалява значително, а това състояние се нарича презбиакузис, което до голяма степен е естествен процес.

По какви причини слухът може да намалее по-рано и по-осезаемо?
Причините са изключително разнообразни и аз тук няма да се спирам на специфичните заболявания, които могат да увредят функцията на ушите. В момента по телевизиите има един клип, в който се казва, че сърцето работи постоянно, дори когато човек си почива. Но хората трябва да знаят, че по същия начин работи и слуховият анализатор. За ухото няма клепач, който да го затвори през нощта. По време на съня ние отново приемаме звуците от външната среда и те изхабяват постепенно слуховите клетки. Тук природата не е проявила докрай своя гений.

Това означава ли, че звуковите натоварвания са основният фактор, увреждащ слуха?
Има физиологични и нефизиологични натоварвания, както е при всички други органи. И ако нормалните звукове могат да изхабят сетивните клетки чак в старините, прекомерно силните звуци, на които се излагаме още от ранните години, водят до много по-бърза загуба на слуха. Най-вредни са острите звуци в затворени помещения, например гръм на пиратка или капси в стая. Тогава стените отразяват звуковата вълна и тя има много по-тежко въздействие върху нервните слухови клетки. Някои от тях загиват и никога не се заместват от нови, защото по принцип нервните клетки не могат да се възстановяват.

Какво да правят хората, които по професия са изложени на силни шумове?

На първо място, трябва да са запознати с ефектите на силния звук върху слуха и върху целия организъм, за да взимат всички възможни предпазни мерки. За съжаление дори и те да се спазват, не може изцяло да се гарантира, че ушите няма да се увредят. Просто всеки трябва да си прави анализ на ползите и вредите от работата на определено място. Най-вредна е работата при силен променлив шум - на тласъци, придружен с вибрации. Освен въздушната проводимост на звука, той се провежда и от костите на черепа, които предават допълнителна информация на сетивните клетки в кортиевия орган. И когато шумът е много силен, това е още по-голямо натоварване за ушите.

-brr-

Трябва ли да има регулация за максималните децибели, на които ни излагат в кина, заведения и концертни зали?

Обикновено уврежданията настъпват след 80 децибела. Това е звукът от работеща наблизо бормашина. А е известно, че на много места шумът е дори над 100 децибела, при това е на тласъци. Отделно в заведение човек често пуши и пие, което допълнително уврежда нервните сетивни клетки. Процесът е много коварен, защото първоначално човек не се осъзнава, че вече не чува пълноценно. Държавата е въвела норми за звука, но никой не ги спазва. Важно е обаче всеки сам да има съзнанието, че може да си увреди слуха, ако се излага на силни шумове. Една от причините в някои заведения да пускат над 100 децибела е това, че този звук води до известно изключване от действителността, до снижаване на критичността.

Вредно ли е да се слуша системно музика със слушалки?
Има значение дали един звук ще се възприеме от околната среда, или ще се доведе чрез слушалка до самия слухов проход. Дори и да е с нормална сила, звукът от слушалката води до вибрации на костната част на канала. Не е добре постоянно ухото да е натоварено по този начин.

Може ли човек да си загуби внезапно слуха от остър силен звук?
Това са острите слухови травми. Те се получават най-често от гърмежи например на оръжие до непредпазено ухо. В тези случаи слухът се губи в различен процент. Често се спуква тъпанчето, което трябва да се възстановява оперативно.

Ако спазваме всички норми, има ли гаранция, че ще запазим слуха си до старини?

Много зависи от наследствеността. Да не забравяме, че ухото възприема звуците, но след това те се анализират и синтезират в мозъчната кора. Ако там има склеротични или други увреждания, дори и ушите да са здрави, няма да имаме нормални възприятия. В това отношение са застрашени са хората с хипертония и диабет. Добре е след 40 години, дори и да няма оплаквания, човек периодично да посещава оториноларинголог, за да следи състоянието на слуха.

--------------------------------------------------------------
За консултация при проф. Едрев: 0899 345258


Коментари