Публикация

Административни пречки застрашават здравето на хората с хронична бъбречна недостатъчност

Еритропоетините, които се използват за лечение на хронична бъбречна недостатъчност, да бъдат разделени в отделни групи на позитивния лекартсвен списък.


За това настояват представители на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и специалисти нефролози.

Еритропоетините (лекарствени продукти, стимулиращи еритропоеза) са кратко- и дългодействащи и представляват различни терапевтични подходи при лечението на анемия при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. Към момента обаче дългодействащите и краткодействащите еритропоетини са в една и съща група в позитивния лекарствен списък, като предвид законовата уредба в България, Националната здравноосигурителна каса може да заплаща 100 % само най-евтиният медикамент в групата.

Така при появата на пазара на биоподобни средства на краткодействащите еритропоетини в предстоящите месеци, или при намаляване на цените на краткодействащите еритропоетини, всички пациенти ще бъдат принудени да се лекуват само с краткодействащ еритропоетин.
Според пациенти и лекари подобна ситуация ще застраши здравето на над 1200 пациенти, които в момента се лекуват с дългодействащи еритропоетини.

„Важно е да се разбере, че кратко – и дългодействащите еритропоетини не са взаимно заменяеми и лекарят трябва да има възмножност да назначи индивидуално лечение на пациента, в зависимост от медицинските показания. Дългодействащите еритропоетини се различават от обикновените краткодействащи, тъй като те са съзададени с цел да се гарантира поддържането на стабилни нива на хемоглобина и червените кръвни клетки в организма на болния от хронична бъбречна недостатъчност. Честата промяна на тези нива води до увеличение на хоспитализацията и смъртността сред пациентите с тези заболявания. “, обясни проф. д-р Емил Паскалев, началник клиника по нефрология и трансплантация към УМБАЛ „ Александровска”

„Целта на тази пресконференция е ясно да се покаже на обществото и на пациентите, че има смисъл еритропоетините да бъдат разделени в отделни групи. Изписването на един медикамент от специалист нефролог е по медицински показания и ние не се ръководим от цената му. Пациентите имат нужда и от краткодействащите, и от дългодействащите еритропоетини, в зависимост от различната сложност и степен на хроничното бъбречно заболяване“, заяви доц. Борис Богов, началник клиника по нефрология към УМБАЛ „Александровска”.

Лечението на 100% от пациентите само с краткодействащ еритропоетин ще е абсолютен прецедент в света, ако Комисията по цени и реимбурсиране не вземе решение еритропоетините да бъдат разделени в отделни групи. От август 2011 досега са подадени множество писма и становища от Българско нефрологично дружество, националните консултанти по нефрология и диализа, експерти и пациентски организации за спешна необходимост от разделяне на еритропоетините в отделни групи. Досега обаче разрешение на проблема няма. 

„Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания и приятели е пациентска организация и като такава за нас е важно единствено и само благополучието и качественият живот на българския пациент с хронични заболявания. За нас няма значение коя е фирмата и как се казва лекарството - стига то да помага за лечението на българските пациенти, като най-важният фактор е то да бъде изписвано от наблюдаващите ни лекари, според моментното състояние на дадения пациент“,  коментира г-н Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум" и секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели.

„По никакъв начин не подкрепяме и няма да подкрепим  - сега и в бъдеще - смяната, подмяната или замяната на даден медикамент с друг по административни причини и по този начин да бъде компрометирано качественото лечението и да бъде застрашено здравето и живота дори и на един български пациент. За нас е важно  - един път завинаги -  да стане ясно, че искаме здравните институции в Република България да се вслушват в становищата и мненията на родните ни специалисти, а не в анонимните чиновници. Българският пациент има право на европейско качество на лечение и на достоен живот!“, допълни г-н Димитров.

Коментари