Публикация

Слънцето не е приятел на вените

Според различни проучвания около 1/3 от населението страда от хронична венозна недостатъчност (ХВН) или популярно казано – разширени вени.


Заболяването засяга жените два пъти по-често, а около 60% от потърсилите лекарска помощ са в активна възраст. Най-важен от рисковите фактори е фамилната обремененост с генетична предразположеност – при над 60% от засегнатите. Следват пол, възраст, наднормено тегло, професия и особено начинът на живот. Липсата на достатъчно активно движение, застояването на едно място, дългият престой пред компютъра, начинът на хранене с неприемането на достатъчно течности са основна предиспозиция към появата на варикоза. Т.е. всеки е потенциално застрашен.

Първите симптоми могат да са едва забележими: поява на разширени капиляри и синини след минимални травми, тежест и дискомфорт в мускулатурата с нощни крампи и сърбеж по кожата. По-късно се явява преходен оток, който сутрин изчезва.

Неглижирането на първите симптоми може да доведе до необратими изменения. С напредване на заболяването промените стават видими: вените изпъкват, започват парене и болки, както и кожни промени. Отоците стават все по-упорити и често пациентите търсят други причини за появата им.

Най-неприятните усложнения са възпалението – тромбофлебит, и дълбоката венозна тромбоза (ДВТ), като последната е животозастрашаващо състояние. Късните последствия са пигментиране и загрубяване на кожата на подбедриците и появата на венозни язви. Последните могат да не зараснат с години, което е причина за инвалидизация.

Веднъж появила се, варикозата не може да премине от само себе си. Патологичните промени, които настъпват в съдовата стена, са необратими, особено при напреднал стадий на заболяването. Затова най-важна е профилактиката.

Ние сме единствените бозайници, които ходят изправени. Съкращенията на подбедрената мускулатура, т.нар. периферно сърце, спомагат за придвижването на венозната кръв. Честите движения и редовното ходене значително ще забавят прогресирането на заболяването. Правилното хранене, приемането на достатъчно течности и спортуването също са важни профилактични мерки. При по-напреднал стадий е задължително носенето на еластични чорапи.

Препоръчително е още при появата на първите симптоми да се започне прием на венотоник. Това са субстанции, които забавят дегенерацията на съдовата стена и заздравяват мускулния слой. Имаме добър опит с продукта „Вариксинал”. При клинично проучване, проведено в „Клиниката по съдова хирургия и ангиология“, 82% от групата са с отчетлив положителен ефект след третия месец прием. „Вариксинал” значително подобрява всички наблюдавани параметри: болка, схващане, подуване и чувство за тежест в краката.

„Вариксинал” е хранителна добавка и не е необходимо да се изписва от лекар, а цената му е много приемлива. Дозировката от 2 таблетки дневно за един месец, последвана от 1 таблетка за още два месеца поне два пъти годишно, е напълно достатъчна. За още по-убедителен резултат е добре таблетната форма да се комбинира с тази за външно приложение – „Вариксинал” гел. Това гарантирано ще забави прогресирането на разширените вени и ще намали значително вероятността от усложнения.

Не трябва да се забравя, че при настъпили необичайни промени или оплаквания е задължителна консултацията с лекар специалист.




Коментари