Публикация

Слаби без диета?

Искате да отслабнете, но не сте готови да се откажете от любимите си храни, да броите калории и да се преуморявате във фитнеса?


Добрата новина е, че някои експерти твърдят, че може да се отслабва и без диета, а само с леки промени в ежедневието.

Може да пробвате някои от съветите, които ще ви представим след миг. Ако ви допаднат – вероятно ще се сдобрите с кантара и ще се радвате на новите си „кльощави” дънки.

Не пропускайте фибрите в менюто. Вместо геврек, хапнете купа с пуканки без масло. Така ще си набавите 5 пъти повече полезни вещества, а и калориите са по-малко.

Скорошно проучване е установило, че жените, които удвояват дневния прием на фибри, приемат по-малко калории. А това си е рецепта за успех в отслабването.

Танци, танци и пак танци. Независимо дали танцувате в клуб или у дома – важното е да се движите. Бързите ритми горят по 400-500 калории на час, което се равнява на лека тренировка на бягащата пътечка, но е много по-забавно.

Променете обичайната си тренировка с нещо по-различно или добавете по-големи тежести, променете рутината. Предизвикайте мускулите си по нови начини. Това ще ви помогне да влезете във форма и да изгорите няколко калории в повече.

Забравете нощните посещения на хладилника. Колкото и да ви се хапва нещо след вечеря, тъпченето с вредни храни (както се получава обикновено) не е решение на проблема. Ако лесно огладнявате, то значи вечеряте твърде рано. Направете няколко междинни закуски и изтеглете вечерното хранене в 7.30ч. Така ще сте сити до времето за лягане.

Хрупкавите храни са приятели на талията (не става въпрос за чипс!). Напълнете чинията си с моркови, ябълки, пълнозърнести крекери... Те отнемат повече време за консумация и организмът се труди повече, за да ги смели, което изисква изгаряне на калории. Освен това са богати на фибри.

Фокусирайте се върху по-прости храни. За закуска хапнете мляко с плод, за обяд изяжте една супа, салата с риба тон и орехи, а за вечеря хапнете малко пиле със зеленчуци или пак риба. Забравете сложните ястия с много съставки, които не винаги са полезни за талията.

Надолу с главата – колкото и неразумно и невероятно да ви звучи, е полезно да пробвате да ядете филията с масло и подправки (сол, пипер...) обърната надолу. По този начин рецепторите в устата усещат веднага вкусовете и така ще се задоволите по-бързо с желаната доза сол и масло. Освен това ще намалите приема на мазнини и натрий.

Друг полезен съвет е да се храните бавно и да дъвчете по-дълго – така приемате по-малко калории.

Ако на парти, гости, вечеря навън и т.н. се изкушавате да похапвате повече, то една малка промяна в гардероба е добре дошла за талията ви – облечете дреха, която подчертава формите ви и не ви дава много възможност да се тъпчете безразборно.

Числата ще ви спасят – хранете се по скала от 1 до 10 (1 е гладни, а 10 е празнично преяли). Спрете да ядете, когато сте около 5 и 6, защото след 20 минути със сигурност ще се чувствате като 7 или 8. Така ще си спестите доста калории.

Коментари