Публикация

Скоро ваксините ще издържат и на високи температури

Изследователи са разработили нов стабилизатор, който поддържа някои ваксини и антибиотици стабилни до температури от 60 градуса по Целзий.


Пробивът може да освободи ваксините и антибиотиците от необходимостта от охлаждане, което ще спести милиарди долари годишно и ще увеличи достъпността до по-качествено здравеопазване в Третия свят.

Ваксините и антибиотиците често трябва да бъдат охлаждани, за да се предотврати промяна на техните химически структури, което може да намали ефективността на лекарствата.

Необходимостта от хладилна система затруднява доставчици на здравни услуги, организации, учени и фармацевтични компании в продължение на десетилетия, особено в места, където електроенергията е ограничена.

Повреди във веригата водят до загубата на почти половината от всички ваксини в глобален план, твърдят изследователите.

Поддържането на лекарствата студени от производството до употребата е скъп процес – около 80% от цената на ваксинациите.

Учените са създали „копринена опаковка” за биоактивните молекули в лекарствата, което удължава годността им и издръжливостта им на различни температури. Предстоят още тестове и проучвания.

Коментари