Публикация

Повече малки хапки, по-малко калории

Любителите на шоколада знаят, че никак не е лесно да оставиш изкушаващото блокче в чекмеджето, но решението може да е съвсем просто.


Разопаковайте го и го начупете на малки парчета. Проучванията показват, че хората изяждат по-малко количество от дадена храна, ако е раздробена на хапки.

Не е ясно защо се получава така, но учените смятат, че може да се дължи на оптична илюзия. Мозъкът и стомахът се заблуждават, че блокчето шоколад на парчета е по-голямо като обем от цялото парче.

Това правило важи и за други храни – кексче, кроасан... Друго обяснение на явлението е, че наличието на повече хапки означава по-бавна консумация, което увеличава шансовете да се почувствате сити преди да сте привършили с яденето.

Коментари