Публикация

Спасиха мъж със спукана аневризма на коремната аорта

Мъж в тежко животозастрашаващо състояние спасиха лекарите от Клиниката по Съдова хирургия и ангиология в Токуда.


Хирурзите се бориха над 4 часа, за да възстановят цялостта на най-големия съд в човешкото тяло – аортата. В резултат на спукване на голяма аневризма, засягаща обширна площ от съда в областта на корема, пациентът е силно застрашен от масирана и необратима кръвозагуба.

74-годишният пациент търси помощ заради силна и продължителна болка в областта на кръста. След съмнения каква е причината за оплакванията и настояване от страна на близките, пациентът е насочен за изследване с компютърен томограф.

Резултатите категорично доказват наличие на 9 см. разкъсана (руптурирала) аневризма, засягаща коремната аорта и артерията към левия крак. Аневризмата е била спукана на най-слабото си място – разклонението на двата големи съда. Съседните органи притискат спукания съд и не позволяват масивен кръвоизлив в коремната кухина.

Пациентът е насочен за операция  по спешност към съдовите хирурзи в Токуда, които след адекватна предоперативна подготовка, включваща прецизна скенер-ангиография, извършват сложната интервенция.

Мъжът е с тежки съпътстващи заболявания – резистентна хипертония, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и е на постоянна кислородотерапия. Хирурзите успяват да овладеят спукването и да възстановят двете големи артерии с поставяне на вътресъдови протези. В рамките на същата интервенция хирурзите възстановяват и проходимостта на засегнат уретер.
Мъжът е екстубиран на втория час, престоява само 24 часа в реанимацията на Токуда и на следващия ден е преведен в клиниката по Съдова хирургия и ангиология. В момента състоянието му е стабилно и скоро ще бъде изписан.

Коремната и гръдната аневризми са животозастрашаващи състояния и обикновено, както и в този случай, възникват след лошо контролирани рискови фактори – хипертония, тежка атеросклероза, тютюнопушене и наследствено обременяване. Лекарите в японската болница съветват хората с хронични заболявания редовно да посещават своя специалист и да не подценяват своето състояние.

Коментари