Публикация

Ще лекуват хъркането с... чорапи?

Учени твърдят, че носенето на стягащи чорапи, предназначени за хора с венозни проблеми, може да окаже положителен ефект и върху сънната апнея.


Хъркането може да се превърне в сериозен проблем, ако се пренебрегва. Това не е само дразнещо явление, но и здравословно състояние, при което меките тъкани на шията се отпускат и запушват въздуховода. Мозъкът се нуждае от няколко секунди, за да възстанови дишането, което често е съпроводено шумни хъркащи звуци.

Сънната апнея увеличава опасността от сърдечен инцидент, инсулт и диабет. Рисковите фактори включват наднормено тегло, наличието на голям врат, хормонални промени, приемане на сънотворни и др.

Идеята за чорапите е, че те могат да предотвратят натрупването на течност в тъканите на краката през деня.

Обикновено мускулите помагат за изпомпването на течността обратно нагоре, но този поток се затруднява при хората с лоша циркулация или при заседналия начин на живот.

Експертите смятат, че натрупаната течност през деня се връща към главата през нощта и се задържа около шията, което води до притискане на трахеята. Според учените носенето на стягащи чорапи ще поддържа нормално разпределение на течностите в тялото и няма да се стига до активирането на сънната апнея.

Необходими са още изследвания, за да се потвърди напълно ефективността на този метод за справяне с хъркането.

Коментари