Публикация

Лапароскопско премахване на простатата

Операцията поставя началото на миниинвазивната хирургия в Клиниката по урология в УМБАЛ „Свети Георги”, методът е щадящ и с минимална кръвозагуба.


Премахване на простатната жлеза на 59-годишен пациент с карцином извършиха хирурзи от Клиниката по урология по миниинвазивен и щадящ метод. Това съобщи началникът на клиничното звено доц. д-р Иван Дечев.

Операцията направиха д-р Жан Читалов и д-р Маджид Кадим с помощта на гост хирурзи от Университетската болница в Бурса, начело с проф. Якуб Кордам. Радикалната лапароскопска простатектомия се извършва за първи път в лечебното заведение и с нея се поставя началото на този вид хирургия в клиниката, каза доц. Дечев.

Методът предполага още минимална кръвозагуба и минимум оперативна травма. Периодът на възстановяване също е значително по-кратък, като болничният престой е от 2 до 4 дни. До момента след т. нар. „отворени операции” престоят в стационара продължаваше близо 10 дни, обясни д-р Читалов.

Лапароскопските операции ще се извършват рутинно в Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги” и ще бъдат по клинични пътека за съответните заболявания, уточни д-р Читалов.

Коментари