Публикация

За мъжете, косата и оплешивяването

Трябва ли един истински мъж да се притеснява, когато забележи първите признаци на оплешивяване?


Не, разбира се. Ако неговата половинка е жена на място, ще му каже, че оредяването на косата е „бял кахър”, че има страшно много други важни неща в живота.

И все пак за голяма част от мъжете това е проблем, който предизвиква раздразнение, комплекси, та дори и паника. Има много митове, свързани с косата и с не малко привърженици и ревностни последователи дори сред опитните професионалисти.

Предлагаме ви някои от научните факти, които опровергават десетте най-разпространени мита за косата.

1. От подстригването косата става по-силна и расте по-бързо. Заблуда! Това е коса, а не ливада. Не е ясно откъде води началото си този мит, но е много вероятно да е свързан с наблюденията върху окосмяването по лицето при мъжете.

Истината е, че лицевото окосмяване е съвършено различно от косата. Подрязването на косата само я прави по-къса, като скоростта на растежа остава непроменен, независимо какво правите.

2. Цъфтящите краища могат да се възстановят. Съжаляваме, но не е истина. Цъфтящите краища не могат да се възстановят и трябва да се отрежат незабавно, защото цъфтежът може да продължи и да засегне още по-голяма част от косъма.

3. Четкането на косата е полезно. Точно обратното. Това е един от основните причинители на цъфтежа и късането. На всяка цена се срешете и спретнете, но след като постигнете желания вид, просто спрете.

4. Стегнатите шапки могат да причинят оплешивяване. Този мит по всяка вероятност води началото си от армията, където мъжете задължително слагат шапки, а впоследствие започват да губят косата си или поне част от силата й. Това всъщност се дължи на случайно съвпадение.

Възрастта, на която мъжете постъпват в армията, е тази, на която започват и първите прояви на оплешивяването при мъжете. Причината е в дихидротестостерона, не в шапките. Шапките могат да причинят най-много цъфтеж и в по-малка степен късане на косъма.

5. Косата може да побелее за една нощ.
Тази заблуда води началото си от художествената литература. Косата получава своя цвят генетично и го променя към сиво и бяло в продължение на дълъг период от време. Косата не побелява, а по-скоро губи своя естествен цвят, но това не става за една нощ, нито за един уикенд, колкото и емоционален да е той.

-brr-

6. Отскубнете един бял косъм и на негово място ще се появят два. Ако беше така, доста хора биха прекарвали времето си скубейки косите си, за да се сдобият с двойно повече след това, пък макар и бели.

7. Плешивостта се наследява по майчина линия. Мъжкият и женският тип оплешивяване могат да се наследят и от двете страни на семейството и могат да прескочат или да не прескочат много поколения подред. Началото на оплешивяването при мъжете е към 18- до 20-годишна възраст, а при жените започва между 45- и 55-годишна възраст.

8. Причината за пърхота е сухият скалп. Пърхотът и сухият скалп са две съвсем различни неща. Един добър шампоан в комбинация с подходящ балсам решава въпроса със сухия скалп, който се лющи. Шампоаните против пърхот са ненужни и неуместни при сух скалп.

Пърхотът е сериозен здравословен проблем, който изисква медицинска консултация и медикаменти по лекарско предписание. Люспичките, които падат, са всъщност мазни, а не сухи. Много малко хора имат истински пърхот и със сигурност няма как да се объркате, ако сте сред тях.

9. Пърхотът е заразен. Не. Вие вече имате микроорганизмите, който причиняват пърхот, но те просто не са активни. От друга страна, има и други неприятни неща, които може да пренесе чуждия гребен или четка за коса, така че бъдете внимателни.

10. Подрязването на косата при пълнолуние я прави по-здрава, по-силна, по-гъста и по-дълга. Дори няма нужда да удостояваме с коментар това изказване, но ако някой много държи на лунните цикли - нека ги постави в календара си.

Коментари