Публикация

II Национална лятна академия по спешна медицина

На 14 юли бе открита официално II Национална лятна академия по спешна медицина.


Сред гостите на събитието бяха проф. дбн Румен Панков, зам.-ректор научноизследователска и проектна дейност към СУ „Св. Климент Охридски“,  д-р Красимир Кушев, дм, главен експерт в БЛС, Ангел Георгиев, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), Красимир Левентиев, директор „Продукти“, „Актавис”, и д-р Ангелов, Център за спешна медицинска помощ, София.

Проектът „II Национална лятна академия по спешна медицина“ е насочен към студентите по медицина от всички медицински университети и факултети в страната, като тази година в него ще вземат участие 120 студенти от цяла България.

Академията започва с двудневен обучителен модул в УБ „Лозенец“ – София, състоящ се от теоретични и практически занятия, които ще се проведат от лекари-анестезиолози и водещи специалисти в областта на спешните състояния. При следващата стъпка всеки участник става част от екип на Спешна медицинска помощ и Противошокова зала в градовете Пловдив, Варна, Бургас и София в рамките на една седмица.

„Провеждането на лятната академия по спешна медицина се налага от необходимостта студентите да придобият практически умения при овладяване на спешни състояния, застрашаващи човешкия живот, както в доболничната, така и в болничната помощ”, обясни Кирил Пенчев, национален отговорник „Обществено здраве“ към Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ).

„Отчетените отлични резултати и големият интерес на студентите по медицина в страната са причината проектът да се разшири в национален мащаб и да се проведе за втора поредна година, вече под формата на Национална лятна академия по спешна медицина“, добави още той.

Проектът се осъществява с партньорската подкрепа на Медицинския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, „Актавис България“, Университетска болница „Лозенец“, Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски“, ВМА – София, МБАЛ – Бургас, МБАЛ – Пловдив, УМБАЛ – Варна, Националната асоциация на студентите по медицина в България и центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Пловдив, Варна и София.

Коментари