Публикация

Не се тревожете напразно, за да не остареете преждевременно

Често срещана форма на тревожност, граничеща с фобия, се свързва с по-къси теломери при жените на средна възраст, което предполага потенциален риск за преждевременно стареене.


Теломерите са протеиновите комплекси в краищата на хромозомите. Те предпазват хромозомите от увреждане и пазят генетичната информация по време на клетъчното деление. Теломерите се считат за маркери на биологичното или клетъчно стареене

Скъсяването на теломерите се свързва с повишен риск от ракови заболявания, сърдечни проблеми, деменция и преждевременна смърт.

Изследванията показват, че по-късите теломери се асоциират с безпокойство, което приема размерите на фобия. Има много спекулации по темата дали и как влияят стресовите преживявания върху остаряването, но учените още не са установили със сигурност кое се появява първо – тревожността или късите теломери.

Ние ви препоръчваме да не се ядосвате за дреболии и да релаксирате при всяка възможност, за да не се появяват издайнически бръчици около очите от много изхабени нерви.

Коментари