Публикация

Какво да правим при ухапване от кърлеж?

Когато сме на почивка сред природата, рискът от ухапване от кърлеж и заразяване с пренасяните от тях инфекции се увеличава.


Сред заболяванията, предавани от кърлежи, с най-голяма значимост у нас са лаймската болест, марсилската треска, кримската хеморагична треска ку-треската, туларемията.

Най често заразяването става при ухапване, но е възможно инфекцията да бъде пренесена и при смачкване на кърлежа с пръсти, както и при контакт на насекомото с очите или наранена кожа.  

Как да се предпазим от ухапване?

Когато отиваме сред природата, особено в райони с гъста растителност, трябва да избираме светлото облекло - на фона му лесно можем да видим насекомите. Дрехите трябва да са със стегнати крачоли и ръкави, а обувките да са цели, за да не могат кърлежите да проникнат под тях.

Можем да използваме препарати, отблъскващи насекомите (репеленти). Предпазният ефект на репелентите се увеличава до 8-15 дни, ако с тях бъдат обработени и горните дрехи.

Облеклото се накисва за 24 часа в репелент, като може да се добави и синтетичен пиретроид (перметрин). Дрехите се обличат, след като бъдат изсушени. Не се препоръчва нанасяне на перметрин директно върху кожата.

При излети и ваканции трябва всекидневно тялото да се оглежда за впити кърлежи. Особено уязвими са окосмените части на главата, корема, подмишниците, слабините и гънката зад коляното.

Препоръчват се и редовни огледи на домашните кучета, които задължително трябва да са с противопаразитни каишки.

Как да постъпим при ухапване от кърлеж?

Ухапването не се усеща, затова единственият начин да забележим кърлежа е старателният оглед на тялото.

Специалистите съветват за изваждането му да се потърси лекарска помощ, тъй като при неправилно третиране част от хобота може да остане в кожата и да предизвика инфектиране.

От друга страна, за да се ограничи рискът от заразяване, кърлежът трябва да бъде отстранен възможно най-бързо. В случай, че се намираме на отдалечено място и не можем да се обърнем към лекар, какво да направим с минимален риск за здравето ни.

В такива случаи можем да получим противоречиви съвети, но практиката показва, че изваждането на кърлежа трябва да стане много внимателно.

При възможност сваленият кърлеж трябва да се постави в шишенце и да се изследва за наличие на зарази.

Сред изваждането на насекомото мястото трябва да се дезинфекцира с йод, спирт или одеколон.

Мястото на ухапването остава зачервено. Ако се забелязва черна точка, това е знак, че главичката на кърлежа или част от нея е останала в кожата. В такива случаи лекарската намеса е задължителна.

Независимо от това, дали успешно сме извадили кърлежа, трябва да потърсим медицинска помощ, тъй като само лекар може да прецени дали има вероятност заразяване с различни инфекции, както и да насочи пострадалия да му се постави ваксина против тетанус.

По преценка на лекаря може да бъдат назначени изследвания и лечение с антибиотици.

Коментари