Публикация

Как някои заболявания променят характера

Ако ваш познат или близък страда от язва, не се учудвайте, че е станал по-раздразнителен, мнителен и придирчив.


Нищо не променя особеностите на личността така както хроничните заболявания, твърдят специалисти по психология.

Бъбречните страдания често причиняват невроза
Болестите на бъбреците обикновено предизвикват обща интоксикация на организма. Това води до отпадналост, понижена способност за концентрация, умора и нежелание за контактуване с околните.

Болните трудно се съсредоточават и още по-трудно работят. Проявяват се трескави колебания в настроението, сълзливост.

Изострянето на хроничните пиелонефрити и камъните в бъбреците създават още едно дискомфортно състояние - често посещаване на тоалетната, което води до обща невроза.

Бъдете деликатни с тези болни, защото у тях може да се развие т.нар. невроза на пикочния мехур, при която най-малката стресова ситуация води до постоянно ходене по малка нужда.

Хората със сърдечно-съдови проблеми не понасят самотата и се страхуват да шофират
Исхемичната болест на сърцето, хипертонията и астмата правят човека тревожен и мнителен. Често за хората, страдащи от тези заболявания, са характерни немотивирани изблици на гняв, завършващи със сълзи или слабост. Това има научно обяснение.

Хипоксията на съдовете и тъканите на мозъка предизвиква тези резки промени в настроението. Хората стават по-обидчиви, трудно прощават чуждите грешки и имат повишени изисквания към заобикалящите ги. Възгледите им за живота стават по-песимистични.

-brr-

Преживелите инфаркт осъзнават, че са били на "косъм от смъртта", и често стават суетни, трескаво активни
Залавят се за много неща едновременно, страхувайки се, че няма да успеят да ги завършат. Те просто бързат да живеят. Появява се и натрапчив страх от смъртта,  страх от шофиране или дори от секс.

Мъжете понасят по-тежко това състояние. Специалистите смятат, че около 40 на сто от тях след прекаран инфаркт на миокарда се нуждаят от наблюдение на клиничен психолог.

Проблемите с кожата правят хората злопаметни, а с черния дроб – обидчиви
Страдащите от хронични кожни заболявания от типа на псориазис или дерматити в периода на изостряне на болестта изпадат в депресия с нюанс на стеснителност. Те болезнено възприемат вниманието към тяхната външност и затова не искат да се срещат с хора.

Страдащите стават по-подозрителни, не понасят критика. Смятат, че останалите ги възприемат като заразни и отвратителни, затова у тях често се появява мнителност и злопаметност.

При язва на стомаха или други проблеми с храносмилането болните стават много мнителни и придирчиви. Лесно се дразнят от дреболии, склонни са да изпадат в депресия.

Те се страхуват, но не от смъртта, а от болката. Обиждат се много лесно, ако близките не се отнесат сериозно и към най-малкото тяхно оплакване.

Болният черен дроб прави човека наистина жлъчен. Болните не само стават обидчиви, но и агресивни - стремят се да обиждат другите, а разкаянието преминава под формата на нови претенции и обиди.

" }-->

Коментари