Публикация

Пестицидите обичат ягоди, праскови, чушки и...

Всички твърдим, че дините, любимият плод в летните горещини, са натъпкани с нитрати и пестициди. Но знаем ли какви химически вещества се крият в другите плодове и зеленчуци?


Оказва се, че вина имат не само производителите. До голяма степен съдържанието на нитрати и пестициди зависи и от самите абсорбиращи свойства на плодовете и зеленчуците. Естествено и химикалите, които слагат земеделците, имат съществена роля. Колкото повече паразити застрашават дадена култура, толкова повече пестициди се използват.

Всеки производител си има собствена технология за обработка на посевите с химикали, но съществуват и общи методи и тенденции. Именно тях е анализирала американска работна група и въз основа на резултатите е съставила списък с плодовете и зеленчуците, които съдържат най-много пестициди.

Целина

Докато диетолозите превъзнасят целината, еколозите са в ужас от химическия й състав. Едно стъбло съдържа средно до 13 различни пестицида, а понякога техният брой достига 67. Причината за това „изобилие” е, че целината няма дебела защитна кора. Освен това заради особената форма на стъблото, извито навън, много е трудно напълно да се измие.

Праскови
Заради нежното месо и кожица прасковата като гъба попива химикалите, с които обилно поливат дърветата. При отглеждането на тези плодове се използват 60 различни пестицида, при това обработката срещу вредители е доста честа. А прасковите се характеризират с повишени абсорбиращи свойства.

Ягоди
Богатите на витамин С и други антиоксиданти ягоди могат също така да се „похвалят” и с наличието на 53 пестицида. Еколозите съветват, ако е възможно, да се купуват ягоди от малки производители или баби по пазарите. Това е по-добре, отколкото да ядем продукцията на крупните производители, които не жалят химикалите.

Ябълки
Това са много нежни плодове, нуждаещи се от постоянна химическа обработка. За да ги спасят от плесен, вредители и различни болести, на градинарите им се налага да ги поливат с около 47 вида пестициди. При това повечето от тях плътно прилепват отвън по кората. И даже много хубаво да ги измиете, няма да гарантирате 100% почистване.

Боровинки
Малките плодове според еколозите съдържат 13 различни пестицида. Причината е, че тънката кожица на боровинките пропуска почти всичко, което производителите щедро ръсят отгоре им.

-brr-

Чушки
Това, че зеленчукът е доста твърд, не бива да ви заблуждава. Кожицата на чушките е тънка и нежна, което означава, че и защитата от химикалите е почти нулева. Според американските учени в чушките има 63 вида пестициди и само малка част от тях остават отгоре.

Зеле, спанак
Под стоте дрешки на обикновената зелка могат да се скрият 57 вида пестициди. В спанака, който едно време беше пропагандиран в Америка като главен източник на младост и здраве, пестицидите са 45.

Грозде
Няколко десетки химикали уютно са се разположили не само в плодовете, но и във всички производни продукти на гроздето.

Картофи
Много хора обичат да хапват печени картофи заедно с кората. Ако сте от тях, следващия път добре помислете дали да ги сложите на масата си в този вид. Картофите се подлагат на обработка средно с 36 вида химикали. Ако ги обелите, ще избегнете поне тези, които остават върху кората.

Череши
Лекарите имат голяма слабост към черешите. Те са богати на антиоксиданти и са способни да неутрализират различни канцерогенни вещества, което означава, че са добра профилактика срещу рак. От друга страна, към полезните вещества се примесват и много пестициди.

Лук вместо ягоди
Заедно с рейтинга на най-замърсените зеленчуци и плодове, американските еколози се погрижиха да съставят списък и с най-чистите. За съжаление те са по-малко, не са от най-евтините, пък и не ги употребяваме толкова често, но нищо не може да се направи по въпроса.

- Лук
- Аспержи
- Патладжани
- Авокадо
- Ананаси

Към този списък можете да добавите всичко, което сами сте си отгледали в двора на къщата или на вилата. Само така ще сте сигурни какво слагате на масата си.

Коментари