Публикация

Иновативно лечение на високото кръвно налягане

Световният лидер в сферата на медицинските технологии - Medtronic, представи Symplicity Catheter System, система за иновативно лечение на резистентна хипертония, която започва да се прилага в две държавни болници у нас.


Подобна манипулация стартира и в Токуда преди време.

Процедурата е нова и е изключително ефективна при лечение на хипертония, при която антихипертензивните медикаменти не помагат. “Хипертонията в България е ключова причина за смъртност при 65% от хората с инфаркт и инсулт”, коментира доц. Божидар Финков.
Тази минимално инвазивна процедура бе представена в УМБАЛ “Света Анна” от доц. Божидар Финков, д-р. Васил Велчев, д-р. Низар Рифаи, както и в Университетска болница “Лозенец” от доц. Пламен Гацов и д-р Мария Радкова.

Този революционен метод представлява минимално инвазивна процедура, която прекъсва симпатикусовите нервни окончания, разположени по стените на бъбречните артерии. Първоначални клинични проучвания показват, че тази техника е изключително ефективна при пациенти, при които регулярното лечение на хипертония е неуспешно.

Системата се състои от водач и подвижен катетър. Катетърът се въвежда през феморалната артерия в горната част на бедрото като се достига последователно до лявата и дясната бъбречни артерии.  На съответното място върхът на катетъра прилага електрически импулси следвайки патентован (proprietary) алгоритъм или модел, с който се повлияват заобикалящите симпатикусови нервни окончания. Процедурата не включва поставяне на постоянен имплант.

Доц. Божидар Финков коментира - “В България повече от 25% или над 1,5 млн. души страдат от хипертония, като при около 10-12% от тях заболяването е резистентно, което означава много опасно състояние на високо кръвно налягане. Тези цифри доказват, че България следва негативния глобален тренд, а именно, че хипертонията е основната причина за смъртност в световен мащаб , където засегнати са над 1,2 млрд. души, като техният брой непрекъснато расте. Изчислено е, че хипертонията коства на глобалната здравна система повече от 500 млрд. щатски долара годишно.

Контрол върху заболяването се постига при около 20% от лекуваните хипертоници, но според наскоро публикувани данни от Европа и САЩ, между 12% и 15% от пациентите страдат от резистентна хипертония. Това означава, че в България, приблизително 200 000 пациенти са с резистентно високо кръвно налягане и съответно изложени на много висок риск от сърдечносъдови и бъбречни заболявания.”

За по-голяма част от тези пациенти този нов метод предоставя възможност за по-добър контрол и намалява риска, като същевременно спестява средства за медикаменти.
 
 

Коментари