Публикация

Зъбобол – митове и факти

Ако пулпата е увредена или изложена на външно влияние, нервите могат да загинат, а зъбът да се инфектира


Вътрешността на всеки зъб е изградена от пулпа, съставена от подхранващи кръвоносни съдове и нерви. Ако тази мека част е увредена или изложена на външно влияние, нервите могат да загинат, а зъбът да се инфектира.

Какво може да предизвика това? Дълбока кухина, напукан емайл или удар (от сдъвкване на нещо твърдо). Организмът не може да поправи повредата и сигнализира за проблем чрез болката. Тогава настъпва времето да си запишете час при стоматолог.

Ето 3 мита за зъбобола, на които не трябва да вярвате, за да не си навредите. 

Сложете един аспирин върху болния зъб
Ако искате да използвате аспирин за облекчаване на болката при зъбобол, то го изпийте. Не го поставяйте върху зъба или венеца. Аспиринът не действа като локално средство, трябва да бъде погълнат. Освен това рискувате да изгорите лигавицата в устата, тъй като таблетката може да предизвика изгаряне на венеца или бузата, а възстановяването може да отнеме от четири до пет дни.

Болката в зъба означава, че трябва да се извади
Ваденето вече не е единственото решение. Терапията на зъбните канали може да спаси зъб с абсцес или с увредена пулпа. Зъбът се отваря, отстранява се пулпата в кореновия канал, след което се запълва. Накрая обикновено се поставя пломба или коронка. 

Ако болката изчезне, проблемът е изчезнал
Болката е предупреждение, че нещо се е объркало, така че не я игнорирайте. Проблемът може да бъде по-сериозен, отколкото си мислите - болка в долната челюст, например, може да бъде симптом на сърдечно заболяване.

Коментари